VIDEO: 5 detinuti invata sa repare biciclete. Ce proiect le ofera aceasta sansa

Au fost condamnați pentru o mită de 400 de lei, pentru un accident rutier soldat cu o victimă sau pentru că ar fi încercat să recupereze cu forța un împrumut. S-au comportat bine în închisoare și speră să fie liberați la următoarea comisie. Până atunci, învață să repare biciclete la atelierul Amsterdam Stories. Află povestea unor detinuti care își doresc să muncească și a celor care îi ajută să se reintegreze în societate.

amsterdam stories deținuți reparații biciclete

Despre Amsterdam Stories v-am povestit într-un articol anterior. Este primul magazin din România specializat în repararea și comercializarea de biciclete second-hand. De câteva săptămâni, afacerea are și o componentă socială. În cadrul atelierului, lucrează cinci deținuți de la Penitenciarul București-Jilava.

Am discutat despre cum a luat naștere proiectul și despre beneficiile sale cu toți cei implicați: deputatul care a venit cu idea de colaborare, coordonatorul magazinului de biciclete, reprezentantul penitenciarului și doi dintre detinuții proaspăt angajați la Amsterdam Stories.

Potrivit deputatului PNL, fără să oferi un loc de muncă deținuților nu poți spera la o reintegrare eficientă în societate. Adriana Săftoiu își bazează afirmațiile pe un exemplu clar. Potrivit ei, în închisorile Jilava și Rahova, a fost implementat un proiect prin care o parte dintre deținuți au beneficiat de un loc de muncă și de consiliere. La final, s-ar fi ajuns la concluzia că rata de recidivă în rândurile acestor deținuți a fost de doar 3 din 100, pe când, în lipsa intervențiilor, recidiva ajunge și la 80%.

Atât deputatul, cât și reprezentantul Penitenciarului Jilava ne-au explicat că nu există riscul ca deținuții să evadeze sau să se comporte necorespunzător. Asta pentru că, spun ei, aceștia nu vor să piardă toate beneficiile pe care le-au dobândit, lucrând. Deținuții care se angajează au posibilitatea de a ieși zilnic din închisoare, obțin reducerea pedepselor și permisii pentru a merge acasă la final de săptămână. De asemenea, câștigă 40% din salariul negociat (restul sumei revine Penitenciarului și este folosită pentru îmbunătățirea condițiilor din închisori). În plus, au asigurate o masă caldă și posibilitatea de a face un duș în condiții decente. Și, poate la fel de important, au șansa să interacționeze cu alți angajați ai magazinului de biciclete, care îi tratează de la egal la egal.

Corneliu Belciug recunoaște că integrarea lor a presupus totuși un efort de persuasiune.

Prima reacție atunci când auzi de oameni din penitenciar este aceea că nu vrei să ai de-a face cu ei. De aceea, înainte de a-i aduce la atelier, am vorbit cu colegii mei și m-am asigurat că toată lumea înțelege situația. Prejudecățile sunt cel mai greu de depășit.

Managerul Amsterdam Stories speră ca noii angajați să rămână la atelier și după ce își termină pedepsele sau, de ce nu, chiar să își deschidă propriile service-uri de biciclete.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri