Deseurile din plastic, resursa viitorului?

Gestionarea deseurilor din plastic reprezinta o mare problema la nivel european, insa poate fi transformata intr-o oportunitate formidabila de utilizare a acestor resurse,  a spus  Janez Potocnik, comisarul european pe mediu.  Declaratia a fost facuta in contextul in care Comisia Europeana (CE) a lansat, tot astazi, o consultare publica pe tema deseurilor din plastic, care se va incheia la inceputul lunii iunie a.c., potrivit europa.eu.

Gestionarea deseurilor din plastic reprezinta o provocare majora pentru mediu, dar intr-o economie circulara, unde rata reciclarii poate atinge un nivel ridicat, cred ca plasticul are viitor. (…) Propun sa reflectam asupra acestui subiect propus spre consultare publica si sa reconsideram materialele plastice ca o solutie, si nu numai ca o problema”,  a spus Janez Potocnik.

75 milioane tone de plastic, produse intre 1950-2008

Din nefericire, plasticul a devenit un material indispensabil in lumea moderna, fiind folosit in masa la productia bunurilor de larg consum, in inginerie sau in constructii. Este polivalent si durabil, dar tocmai aceasta durabilitate il face periculos pentru mediu si vietuitoare.

In doar 50 de ani (1950-2008), productia mondiala de materiale plastice a depasit, anual, 1,5 milioane tone, iar tendinta ramane crescatoare.

Anual, peste 10 milioane tone de deseuri din plastic ajung in oceane

Mediul marin este cel mai expus poluarii cu plastic. Peste 10 milioane de tone de astfel de deseuri ajung, anual, in marile si oceanele lumii, insule imense de PET-uri plutind de ani in sir in Atlantic si Pacific.

Pericolul este imens pentru vietuitoarele marine, care mor sufocate din cauza pungilor de plastic sau ingereaza diverse obiecte din plastic confundandu-le cu hrana. In plus, materialele plastic contin aditivi chimici care pot provoca reactii toxice, pot deregla sistemul endocrine ori, si mai grav, pot contribui la aparitia unor boli incurabile”, sustin reprezentantii CE.

“Monstrul din Pacific”, hranit cu PET-uri

„Trash Vortex Island”,  denumirea data de americani insulei plutitoare din gunoaie, din Pacific, a ajuns deja la performanta, dupa cum sustin cercetatorii americani,  de a „strange” sase kilograme de deseuri din plastic la un singur kilogram de plancton. “Monstrul din Pacific” s-a format de-a lungul mai multor decenii, intr-un spatiu identificat intre Insulele Hawaii si coastele Californiei, si este inconjurata de curenti care o „plimba” si o „hranesc”, in continuare, cu deseuri din material plastic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri