AgriDust e un proiect care transformă deșeurile alimentare în materiale biodegradabile, din care se pot face ambalaje și ghivece pentru plante. Designerul italian Marina Ceccolini a conceput o modalitate de a transforma șase tipuri de deșeuri alimentare (zaț de cafea, coji de alune, coaja de la roșii, păstăile de fasole și resturile de la lămâi și portocale) în materiale cu totul noi. Materialul organic reciclat poate fi folosit în imprimantele 3D, pentru una dintre cele mai ecologice metode de producție de până acum, informează Inhabitat.com.
Ceccolini a creat AgriDust ca proiect final la Universitatea de Design din San Marino, unde a studiat recuperarea deșeurilor alimentare. AgriDust e compus din deșeuri (64 de procente) și o bază de amidon din cartofi, ca liant (35.5 procente). Procesul presupune folosirea tehnologiei reci, astfel că materialul e compatibil cu tehnologia de imprimare 3D, unde extruderul clasic e înlocuit cu o seringă.
AgriDust permite ca deșeurile alimentare să fie folosite pentru crearea diferitelor tipuri de ambalaje și ghivece, într-o manieră non-toxică. Proiectul va fi expus la ediția din acest an a Milano Expo, unde vizitatorii vor avea ocazia să afle mai multe despre proces, și cum l-ar putea, probabil, reproduce în propriile case.
Sursă foto: Behance.net / Marina Ceccolini
VIDEO Reciclare la alt nivel: Avion cu reacție, transformat în hotel
Metodă revoluționară care exclude apa din procesul de reciclare a plasticului uzat