Studiu: Deșeurile din plastic ar putea purta bacterii periculoase în jurul lumii

Cercetătorii au descoperit agenți patogeni periculoși pe deșeuri din plastic colectate de pe mai multe plaje din Scoția, stârnind îngrijorarea că fenomenul ar putea avea implicații ample pentru sănătatea umană, la nivel global.

Cercetările au confirmat temerile cercetătorilor cu privire la granulele din plastic, materialul principal din care sunt făcute masele plastice. Granulele sunt găsite pretutindeni în mediul înconjurător și funcționează ca plute pentru bacterii periculoase, transportându-le din apele uzate deversate și scurgeri agricole către ape de scăldat și paturi de crustacee.

Richard Quilliam, autor principal al studiului, a atras atenția că plasticele ar putea transporta bacteriile pe distanțe mari, dând exemplul holerei din India care poate ajunge pe țărmul SUA, relatează The Guardian.

„Pericolul constă în faptul că patogenii ar putea fi transportați pe distanțe lungi și să supraviețuiască mult mai mult decât de obicei. Când un patogen este legat de o bucată de plastic, va fi protejat, pentru că se poate ascunde de lucruri care îl omoară în mod normal, cum ar fi lumina UV.”

Cercetătorii au descoperit că 45% dintre granulele din plastic colectate de pe cinci plaje din regiunea East Lothian erau poluare cu E. Coli, o bacterie care cauzează diaree și crampe severe. Până la 90% dintre ele erau contaminate cu Vibrio, care cauzează gastroenterită.

Poluarea cu microplastice afectează întreaga planetă

Oamenii de știință au atras atenția că granulele contaminate prezintă un risc crescut pentru copii.

„Înțelegerea și cunoașterea riscurilor este importantă. Trebuie să ne gândim la ratele de expunere a oamenilor la patogenii de pe plastice. Apele de îmbăiat sunt reglementate de directive UE, care verifică pentru E. Coli din apă. Dar nu verifică particulele de plastic care ar putea fi contaminate cu E. Coli pe plajă. Granulele viu colorate sunt un magnet pentru copii – și nu ați vrea ca copiii să le bage în gură.”, a declarat Qulliam.

Granulele din plastic sunt de forma și mărimea unui bob de linte, fiind transparente sau viu colorate. Ele ajung în mări prin scurgeri accidentale din containere sau camioane de transport.

Deși plasticele au fost testate doar pentru două bacterii, cercetătorii cred că ar putea atrage și alți patogeni, cum ar fi rotavirus și norovirus.

E. Coli poate supraviețui între două și patru săptămâni în apă, în timp ce Vibrio și norovirus pot supraviețui timp de mai multe luni în mări.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri