VIDEO Președintele ARAM: Cât timp cetățenii vor arunca deșeurile la grămadă, nu avem cum să ne îndeplinim țintele

Alin Vișan, președintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu (ARAM), a subliniat că toți actorii implicați în producerea, colectarea și sortarea deșeurilor sunt responsabili pentru îndeplinirea țintelor de reciclare, cetățenii având un rol important. Declarațiile au fost făcute în timpul conferinței „Managementul Deșeurilor – Armonizarea legislației de mediu în ceea ce privește răspunderea extinsă a producătorului”, organizată de Green Report.

Producătorii, prin intermediul Organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (O.I.R.E.P.), sunt în prezent obligați să își îndeplinească obiectivele de reciclare prin intermediul direct al autorităților locale și să plătească costurile de colectare și sortare ale deșeurilor de ambalaje gestionate pe raza acestora.

Astfel, răspunderea extinsă a producătorului înseamnă că acesta și-a asumat acoperirea tuturor costurilor necesare pentru a gestiona deșeurile de ambalaje de la momentul în care sunt puse pe piață până în momentul în care sunt colectate și reciclate pentru a-și relua funcția de ambalaj, a explicat Vișan.

„Nu vorbim de orice cost, ci de costuri care acoperă o gestionare eficientă a acestui sistem. Sunt niște costuri care sunt transparente și predictibile. Nu este vorba de o responsabilitate nelimitată a producătorilor, ci una extinsă, să acopere întreg acest circuit. Asta înseamnă că trebuie roluri și responsabilități clare pentru toți participanții la sistem, nu doar producători. Avem aceste Organizații de transfer de responsabilitate, care funcționează, avem comercianți, operatori de colectare și tratare de deșeuri – publici, privați -, avem municipalitățile și cetățenii. Cheia sistemului este ca cetățeanul să arunce acel deșeu de ambalaj unde trebuie. Nu la gunoi, nu la groapă”, a susținut acesta în cadrul conferinței.

Președintele ARAM a subliniat că trebuie întărit controlul, atât la colectori cât și la reciclatori, de către instituțiile statului și a reamintit că din 2020 există o penalizare, care anii trecuți se aplica doar producătorilor, destinată și colectorilor, salubriștilor sau reciclatorilor care nu respectă regulile.

https://www.facebook.com/Green.Report/videos/1820210061452365/

Însă problema, a spus acesta, este că deșeurile nu sunt colectate de la sursă, din containerele din fața blocului.

„Oricât de bine și-ar face treaba O.I.R.E.P., colectorii, reciclatorii, cât timp oamenii vor arunca la grămadă și vor ajunge cantitățile la groapă, nu avem cum să facem performanță, cum se îndeplinim țintele. Aici avem nevoie de implicare și de ajutor. Chiar trebuie să mișcăm lucrurile în domeniul ăsta. Principiul plătește cât arunci, taxa la groapă sunt instrumente care trebuie folosite. Sunt în lege, trebuie aplicate și folosite. Cât timp nu se va crește gradul de colectare de la populație, tot în punctul ăsta vom fi și peste câțiva ani”, a declarat Vișan.

Același punct de vedere l-a susținut și Cristian Bușoi – Președinte Comisie ITRE din Parlamentul European, cum că cetățenii joacă un rol foarte important în atingerea țintelor de reciclare.

„Mai puțin în perioada pandemiei, trei zile pe săptămână trăiesc la Bruxelles și știu cât de stricți sunt cei de acolo cu colectarea deșeurilor. Inclusiv sunt amenzi, și mi s-a întâmplat și mie în trecut. Dacă greșești și cumva te pot identifica, vei primi o amendă acasă. Poate în România va fi mai greu de implementat o legislație atât de strictă, dar evident că vor trebui luate niște măsuri. Foarte importantă va fi calea prin care oamenii vor fi conștientizați. Aici nu sunt de ajuns doar eforturile ONG-urilor, va trebui o acțiune mai hotărâtă din partea autorităților guvernamentale. Și dacă îi avem pe cetățeni de partea noastră, cel puțin să înțeleagă, atunci vom face progrese importante”, a susținut Bușoi în conferința „Managementul Deșeurilor – Armonizarea legislației de mediu în ceea ce privește răspunderea extinsă a producătorului”.

Citește și: 
Costel Alexe: Peste două săptămâni vom avea dezbatere finală pe Ordinul 1362 privind managementul ambalajelor

spot_img

Ultimele știri