Deseuri electronice vechi in schimbul unora noi, in Romania

Grupul german CCR va opera un sistem de recuperare a deseurilor electronice DEEE in Romania, informeaza un comunicat de presa al CCR. Prin acest sistem, cumparatorii pot inapoia produsele electronice la producator sau distribuitor, in schimbul unora noi.

Agentia Nationala de Protectia Mediului a aprobat sistemul propus de filiala romana CCR Logistics Systems RO S.R.L. in decembrie 2008.

Sistemul CCR este singurul din Romania care a primit licenta pentru 10 categorii de produse, potrivit unui comunicat al CCR. Achim Winter, membru al consiliului de conducere, a raportat ca CCR a semnat deja mai multe contracte cu alte companii.

Tot potrivit comunicatului CCR, autorizatia de mediu permite filialei CCR din Romania sa asume toate obligatiile producatorilor privind managementul produselor iesite din uz care pot fi transferate prin lege.

CCR planuieste sa-si extinda serviciile si la alte produse, ca de exemplu bateriile folosite.

Directiva UE privind colectarea DEEE

Directiva DEEE a UE impune statelor membre sa puna la punct planuri de recuperare si reciclare a DEEE.

Potrivit normelor UE, distribuitorii directi de echipamente electrice si electronice pentru locuinte sunt obligati sa ofere cumparatorilor un sistem de recuperare a produselor vechi in schimbul unora noi.

Asociatia Europeana a Reciclatorilor de Electronice (EERA) s-a aratat ingrijorata intr-un comunicat in ceea ce priveste directiva europeana revizuita in decembrie, care nu este suficient de precisa la nivelul muncipalitatilor si al distribuitorilor locali.

Potrivit lui Norbert Zonneveld, secretar general al EERA, numele companiilor implicate in colectarea si tratarea DEEE-urilor ar trebui fi disponibile pe o lista nationala, care ar permite controlarea functionarii sistemului si evaluarea cantitatilor de deseuri colectate.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri