Marea Britanie și alte state europene exportă ilegal deșeuri electronice către țări în curs de dezvoltare

Marea Britanie și alte state din Uniunea Europeană exportă ilegal deșeuri electronice către țări în curs de dezvoltare, conform unei investigații care a urmărit transporturile din zece țări europene.

În cadrul investigației realizate de Basel Action Network (BAN), cercetătorii au plasat dispozitive GPS pe 314 computere, monitoare LCD și imprimante aflate în instalații de reciclare din 10 țări și au urmărit exporturile a 11 tipuri de deșeuri electronice către Ghana, Nigeria, Pakistan, Tanzania, Thailanda și Ucraina.

Deșeurile electronice sunt considerate deșeuri periculoase în Uniunea Europeană deoarece conțin substanțe toxice cum ar fi mercur, plumb și substanțe ignifuge. Exporturile acestui tip de deșeuri către țări din afara Uniunii Europene sau care nu fac parte din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică sunt ilegale în temeiul legislației UE.

Conform investigației, Marea Britanie a realizat cele mai multe exporturi ilegale. Irlanda, Germania, Danemarca, Italia și Spania au realizat și ele exporturi suspectate a fi ilegale către țări în curs de dezvoltare.

Raportul estimează că 352.474 de tone metrice de deșeuri electronice sunt transportate ilegal din Uniunea Europeană către țări în curs de dezvoltare.

Jim Puckett, director BAN, a declarat că aceste transporturi ilegale perpetuează o gestionare a deșeurilor în detrimentul celor săraci și vulnerabili.

„Am descoperit un flux foarte semnificativ de transporturi ilegale de deșeuri electronice periculoase către populații vulnerabile. Acest fapt contrazice ceea ce susține UE, că face eforturi continue de a implementa o economie circulară care poate exista în mod responsabil doar prin eliminarea… scurgerilor din sistem.”

64% dintre exporturile ilegale au fost trimise către Africa (Nigeria, Ghana și Tanzania). Conform raportului, din cauza lipsei unor sisteme adecvate de gestionare a deșeurilor în țările în curs de dezvoltare, există cel mai probabil contaminări locale ale culturilor agricole și alte amenințări asupra populației.

Puckett a criticat lobby-ul realizat de industria electronică, prin care se încearcă crearea unei lacune juridice în Convenția de la Basel, pentru a permite deșeurilor electronice să iasă din Europa sub pretextul că vor fi reparate în țările în curs de dezvoltare.

În ultimii doi ani, restul lumii a început să ia măsuri împotriva importurilor de deșeuri din Europa. Anul trecut, China a închis cea mai mare piață de reciclare din lume, determinând țările europene să trimită deșeurile către țări ca Thailanda, India și Vietnam. Thailanda, una dintre țările care a primit exporturi ilegale de deșeuri, a luat măsuri vara trecută pentru a limita cantitatea de deșeuri electronice importate.

spot_img

Ultimele știri