Deseul, sub vremuri

Text de Alex Bara

Nu este niciun secret, omenirea se concentreaza atat in criza, cat si in afara ei asupra sfarsitului ciclului deseurilor – tratare sau eliminare si „cat mai gratis“. Primii pasi ai generarii sunt cruciali si depind de comporatamentul populatiei in contextul recesiunii si al schimbarilor climatice.

Scenariile Romei in 2008

In 2008, un studiu comparativ finantat de UE a analizat patru scenarii de administrare a deseurilor pentru Roma, in conditii economice normale.
Scenariul 1. Depozitare la groapa fara tratare biogaz. Dovedit cea mai proasta strategie din punct de vedere al impactului de mediu si al performantei energetice. Pe parcursul unui an de deseuri colectate s-ar produce 1.910 kt CO2, si deseurile depozitate ar continua sa produca GHG in procesul indelungat de descompunere.

Scenariul 2. Incinerare deseu si cogenerare

Scenariul 3. Depozitare la groapa cu tratare biogaz si productie electricitate

Scenariul 4. Deseurile sunt separate in organice si neorganice la depozite, iar metalele sunt reciclate. Stategia se dovedeste cea mai eficienta din punctul de vedere al impactului de mediu sau al performantei energetice si ar duce la 80% reducere a deseurilor eliminate la gropa de gunoi.

Deseurile organice sunt transformate in biogaz si ingrasamant, iar deseurile neorganice sunt valorificate conform scenariului 2. Scenariul 4 se dovedeste cel mai viabil si pentru ca pe parcursul unui an de deseuri colectate s-ar produce doar 345 kt CO2.

Vremurile in UE

  • Firmele raporteaza un declin al volumelor de deseuri colectate si tratate incepand cu ultimul semestru al lui 2008
  • Scadere semnificativa a afacerilor cu materiale reciclabile, in directa legatura cu pretul acestora si pierderea viabilitatii economice
  • Cresterea volumelor de deseuri reciclabile in depozite, in timp ce industriile care le folosesc ca materie prima sunt retrograde
  • In tarile dezvoltate, companiile din domeniu sunt incurajate sa dezvolte proiecte care sa creeze oportunitati in segmente-cheie, precum minimizarea deseurilor, sortarea si separarea
  • UE contina sa fie liderul legislatiei proactive DEE

Realitatea Romaniei

Romania s-a prevalat de situatia economica, problematica deseurilor fiind diferita de situatia existenta in statele dezvoltate ale UE.

Constiinta valorificarii a sucombat in fata importului de produse si a obisnuintelor de consum occidentale. Cu un sistem legislativ firav implementat, exemplele negative ale Romaniei se solidifica in constiinta populatiei. Un exemplu: firmele de salubritate nestingherite colecteaza vrute si nevrute la mica intelegere intre producatorul de deseu (omul de rand sau nu) si gunoierii de pe masini. Textile, reciclabile, toxice, periculoase, DEE, toate deghizate drept deseuri menajere preluate de masinile de salubritate.

De ce cu fatada frumoasa doar pentru UE? Pentru ca nu exista si nu se vrea control riguros. Nu exista personal suficient la Garda de Mediu. Deoarece contractele incheiate de primarie cu firmele de salubritate sunt indeajuns de subrede incat sa nu includa penalizari pentru colectarile exceptionale mentionate mai sus sau pentru amestecarea deseurilor reciclabile de la punctele verzi cu deseurile menajere din gunoiere.

Criza civilizatiei

Pretul este dictat de cerere si oferta. Cum cerere nu mai este, lichiditati nu mai sunt, preturile pentru materia prima scad si, in aceeasi masura, cererea pentru materiale reciclabile.

In plina criza, anual cotizam la bugetul UE aproape 1 mld. dolari. In saracia generata de criza si autogenerata de functionarea sistemului administrativ riscam sa ne indreptam spre ceea ce ne-am propus sa evitam, penalizari legate de tratatul de aderare – tintele de reciclare, de depozitare etc. Ce „bine ca“ penalizarile se vor plati tot din taxe si impozite colectate de la populatie.

Si de ce mai platim suplimentar?

  • Comportamentul romano-comunistosapiens
  • Achizitii publice corupte
  • Sustinerea unui sistem administrativ falimentar
  • Proiecte nerealizate, nefinalizate sau cu termene depasite
  • Proceduri de achizitii intarziate si cu estimari optimiste
  • Criza, ca argument al proastei guvernari de 20 ani incoace
     
spot_img

Ultimele știri