Desertul se apropie de noi

Unul dintre cele mai importante evenimente de mediu al anului 2012 este Ziua Mondiala pentru Combaterea Desertificarii, sarbatorita pe data de 17 iunie.

Ziua Mondiala pentru Combaterea Desertificarii si a Secetei a fost proclamata de catre Adunarea Generala a ONU in anul 1994. In acelasi an, a fost adoptata Conventia Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii.

La nivel international, cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC) subliniaza ca schimbarile climatice au amplificat fenomenele naturale extreme, mai ales seceta si ploile.

„Raportul lanseaza un nou semnal de alarma, dar cu toate acestea este frustrant sa observi ca unele guverne nu iau nicio masura”, avertizeaza Connie Hedegaard, comisar european pentru Clima, intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.

In Romania, specialistii sunt la fel de ingrijorati: “Seceta si fenomenele asociate acesteia, respectiv aridizarea si desertificarea, reprezinta, dupa poluare, a doua mare problema cu care se confrunta omenirea, in momentul de fata afectand toate regiunile globului pamantesc. Semnificativ este insa faptul ca tara noastra se confrunta deja cu seceta, inundatii, valuri de caldura sau de frig, care produc pierderi importante in toate sectoarele economice”, avertizeaza Elena Mateescu, sefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie.

In tara noastra, teritoriul cel mai vulnerabil fata de fenomenul de seceta pedologica excesiva si prelungita, cu o tendinta crescuta de aridizare si chiar desertificare, cuprinde sudul Olteniei, al Munteniei si al Moldovei, Baraganul si Dobrogea.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

GIEC: Potop si seceta pe Pamant

Foto: www.ipcc.ch/

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri