Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Deputatii europeni vor dezbate noul regim al pesticidelor

Deputatii Parlamentului European vor dezbate, luni, trei rapoarte cu planuri de modernizare a legislatiei Europene referitoare la pesticide. Aceste panuri contin norme referitoare la elaborarea unor planuri nationale de actiune suficient de flexibile pentru a permite adaptarea masurilor la situatia specifica fiecarei tari.

Reprezentantii industriei chimice, fermierii, profesionistii din domeniul sanatatii si al mediului si opinia publica vor urmari daca plenul sprijina amendamentele adoptate de Comisia pentru Mediu. Comisia a propus norme referitoare la masuri specifice de protejare a mediului acvatic, a parcurilor si a locurilor de joaca, precum si stabilirea unor zone de utilizare redusa sau zero a pesticidelor. Specialistii considera trei etape in ciclul de viata al pesticidelor: plasarea lor pe piata, utilizarea lor si stadiul de "deseuri".

Pachetul legislativ curent se refera doar la primele doua etape, managementul "deseurilor" intrand sub incidenta altor reglementari. Conform noilor prevederi, lista cu substantele active va fi stabilita la nivel European, iar Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara va avea un rol major. Noile produse pentru protectia culturilor (pesticide) vor fi autorizate apoi la nivel national, in baza acestei liste.

Conform propunerii Comisiei Europene, cele mai multe substante noi vor fi aprobate initial pentru o perioada de 10 ani, iar cele cu grad scazut de risc pentru 15 ani. Cele care ar putea fi inlocuite de substante mai putin toxice vor fi aprobate doar pentru sapte ani. In acest caz, Comisia pentru Mediu doreste sa limiteze perioada la 5 ani, pentru a incuraja utilizarea alternativelor ne-chimice. Comisia propune ca substituirile ulterioare sa fie aprobate pentru perioade nelimitate, insa Comisia pentru Mediu este mai precauta, considerand ca substituirile ulterioare n-ar trebui sa fie aprobate pentru mai mult de 10 ani.

Foto: foodsafetymobile.org

spot_img

Ultimele știri