Demersuri pentru revocarea unui aviz de mediu in Alba

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes solicita revocarea in totalitate a deciziei de emitere a avizului de mediu pentru planul urbanistic de detaliu al instalatiei de producere a formaldehidei de pe platforma industriala Sebes, informeaza Agerpres.

Intr-un comunicat de presa se arata ca cele doua asociatii au inceput demersurile administrative pe langa Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM) impotriva deciziei acestei autoritati de emitere a avizului de mediu pentru planul urbanistic de detaliu (PUD) al instalatiei de producere a formaldehidei de pe platforma societatii Kronospan din Sebes.

Prin plangerea administrativa formulata, CIDRM si CIPM solicita revocarea in totalitate a deciziei de emitere a avizului mediului si, implicit, a unui aviz de mediu eliberat luna trecuta, sustinand ca acestea ar fi fost emise cu incalcarea grava a legislatiei privind amenajarea teritoriului si urbanismului, precum si privind evaluarea strategica de mediu pentru planuri si programe.

Semnatarii comunicatului sustin ca, din moment ce instalatia de formaldehida nu a fost demolata, "PUD-ul se va ‘plia’ practic pe amplasarea si utilitatile existente si va lua in considerare parametrii tehnici existenti, infrangand astfel orice fel de scop si utilitate a evaluarii de mediu, in urma careia in mod legal trebuie aleasa cea mai buna varianta de amplasament, utilitati etc"’ In plangerea administrativa se mai spune ca "eliberandu-se avizul de mediu pentru PUD al instalatiei de producere a formaldehidelor, se incearca a se legaliza o ilegalitate a carei rezolvare nu e decat una: demolarea instalatiei ilegal construite’.

Cele doua asociatii spun ca urmatorul pas pe care il vor face este apelul la instanta de judecata, de la care vor solicita suspendarea si anularea acestor acte administrative, a aratat avocatul Dan-Sebastian Chertes, care reprezinta interesele acestor organizatii. La Sebes functioneaza o instalatie de formaldehida, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an.

Kronospan vizeaza punerea in folosinta a unei noi instalatii de formaldehida unde ar urma sa se produca, anual, 60.000 de tone din acest produs chimic Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, investitie evaluata la zece milioane de euro, a provocat o opozitie intensa in ultimii doi ani in randul unei mari parti a localnicilor, avand loc chiar si un referendum pe aceasta tema, nevalidat insa din cauza prezentei scazute la urne.

Conducerea companiei sustine insa ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie. Noua instalatie de formaldehida a fost ridicata fara aviz de mediu si fara autorizatie de constructie. Kronospan se afla intr-o procedura de autorizare integrata de mediu, urmand ca pe 19 mai sa aiba loc o dezbatere publica pe aceasta tema. Compania internationala Kronospan, cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2 % din capacitatea de productie la nivel mondial. Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10 % din cantitatea produsa anual in lume.

Kronospan detine, din 2004, fabricile de PAL si MDF din Sebes, pe care le-a achizitionat de la grupul italian MDF Fratti.

Foto: www.kronospansebes.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri