11 localități din Delta Dunării vor avea parte de cadastru gratuit

11 localități care aparțin Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) vor avea parte de lucrări de cadastru gratuite. Proiectul, care valorează aproximativ 28 de milioane de lei, va duce la un management sustenabil al zonei, spune Ministerul Mediului.

Foto: ARBDD

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va plăti aproximativ 28 de milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor care aparțin Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în evidențele de cadastru și carte funciară. Contractul de finanțare pentru înregistrarea sistematică a proprietăților care însumează o suprafață de peste 173.000 de hectare a fost semnat, la sfârșitul săptămânii trecute, de reprezentanții ANCPI și ARBDD.

„Contractul pe care l-am semnat astăzi prevede deschiderea cărților funciare pentru o suprafață de peste 173.000 de hectare din 116 sectoare cadastrale din 11 unități administrativ-teritoriale din județul Tulcea. Trebuie să precizez că este vorba despre cel mai mare contract de finanțare încheiat de ANCPI cu o instituție publică. Așa cum am mai spus, oferim atât banii – aproape 28 de milioane de lei, dar și know-how-ul de care are nevoie oricine desfășoară lucrări de o asemenea anvergură. Specialiștii noștri vor participa activ la acest proces, astfel încât obiectivul să fie atins, iar la finalul lucrărilor să putem ști cu exactitate situația tehnico-juridică a fiecărui metru de pământ din acest areal”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI, potrivit Agrointel.

Cele 11 comune din județul Tulcea, unde se vor realiza lucrări de cadastru general, sunt C.A. Rosetti, Ceatalchioi, Chilia Veche, Crișan, Grindu, Isaccea, Murighiol, Pardina, Sf. Gheorghe, Sulina și Valea Nucarilor.

„Pentru Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Delta Dunării are o importanță extraordinară, este a doua deltă de pe continentul nostru și are o biodiversitate covârșitoare, atât din punctul de vedere al speciilor, cât și a habitatelor. Este o prioritate pentru noi să realizăm pe suprafața acestei Delte, care are 580 000 hectare, un management eficient. Contractul pe care îl semnăm astăzi pentru cadastrarea suprafețelor din Deltă ne va permite pe viitor să ne organizăm foarte bine și să gândim proiecte care ne vor ajuta să avem un management sustenabil în această zonă. Pentru MMAP, este foarte important ca în toate ariile protejate din țară să reușim să conservăm biodiversitatea, având în vedere Strategia UE în domeniul biodiversității și prioritățile Uniunii Europene legate de acest domeniu”, a declarat Iulian Octavian Stana, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prețul mediu pe hectar pentru lucrările de înregistrare sistematică va fi de aproximativ 159 de lei cu TVA.

Acesta este cel mai mare contract încheiat între ANCPI și o instituție publică și face parte din Programul național de cadastru și carte funciară 2015 – 2023 (PNCCF).

spot_img

Ultimele știri