Degradarea solului afecteaza hrana a 1,5 miliarde de oameni din lume

Cresterea suprafetelor degradate ameninta securitatea hranei pentru aproximativ un sfert din populatia globului, avertizeaza Organizatia pentru Hrana si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), informeaza Reuters.

Securitatea hranei a fost un subiect intens mediatizat in ultimele luni, fiind invinovatite recoltele slabe, stocurile scazute, preturile mari ale combustibilului si cererea tot mai mare, riscul fiind foametea pentru milioane de oameni din tari in curs de dezvoltare.

„Aproximativ 1,5 miliarde de oameni, sau un sfert din populatia lumii, depind in mod direct de pamanturi care sunt degradate”, sustine FAO, intr-o declaratie, pe baza unui studiu realizat cu date stranse de-a lungul a 20 de ani.

Degradarea pamantului s-a extins in toata lumea si afecteaza peste 20% din zonele cultivate, 30% din suprafetele impadurite si 10% din pasuni, sustine FAO.

Eroziunea duce la reducerea productivitatii, la migratie, insecuritatea hranei, distrugerea ecosistemelor, pierderea biodiversitatii si, de asemenea, la cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera, avertizeaza agentia.

„Pierderea biomasei si particulele organice din sol contribuie la eliminarea carbonului in atmosfera, afectand calitatea solului si capacitatea sa de a tine apa si nutrientii „, a declarat Parviz Koohafkan, directorul diviziei de apa si pamant din cadrul FAO.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri