Oamenii de știință atrag atenția că oprirea defrișărilor este la fel de urgentă ca eliminarea combustibililor fosili

Rolul pădurilor în combaterea schimbărilor climatice este neglijat de guvernele lumii, conform unui grup de 40 de oameni de știință care avertizează că oprirea defrișărilor este la fel de urgentă ca eliminarea utilizării combustibililor fosili.

Conform cercetătorilor, tăierea pădurilor lumii ar elibera mai mult de 3 trilioane de tone de dioxid de carbon, mai mult decât cantitatea stocată în rezervele gloabale de petrol, cărbune și gaze. Conservarea și restaurarea pădurilor ar putea contribui cu 18% la reducerea emisiilor necesară până în 2030 pentru a îndeplini țintele Acordului de la Paris.

„Trebuie să protejăm și să menținem păduri sănătoase pentru a evita schimbările climatice periculoase și a asigura că pădurile lumii continuă să ofere servicii vitale pentru bunăstarea planetei și a noastră.”, spune declarația.

Copacii și alte forme de vegetație absorb aproximativ o pătrime din emisiile de CO2 din atmosferă, atenuând impactul potențial al schimbărilor climatice.

Conform cercetătorilor, mari porțiuni de păduri tropicale, care stochează cantități vaste de carbon, sunt încă defrișate în Amazon, centrul Africii și Indonezia. De asemenea, creșterea temperaturilor alimentează incendii de pădure la latitudini mai înalte. În această vară, zeci de incendii au mistuit pădurile din interiorul Cercului Arctic, iar oamenii de știință avertizează că zona Arctică și alte regiuni nordice vor fi tot mai afectate de incendii.

Raportul IPCC privind schimbările climatice a menționat nevoia unor tehnologii încă netestate prin care carbonul este captat și îngropat sub pământ pentru a atinge ținta de 1.5C. Însă cercetătorii avertizează că metoda numită bioenergie cu captare și stocare de carbon (BECCS) este netestată și poate avea consecințe dezastruoase pentru mediu. Aceasta presupune captarea carbonului de către „culturi energetice” de copaci, care sunt apoi arși pentru a genera energie, apoi emisiile sunt capturate din aer și îngropate. Implementarea acestei tehnologii ar putea duce la defrișarea pădurilor pentru a face loc plantațiilor.

„Mi se rupe inima să mă gândesc că am pierde jumătate din pădurile noastre tropicale pentru plantații doar ca să ne salvăm. Este oribil că ne-am pierde biodiversitatea pentru a combate schimbările climatice. Pierderea pădurilor tropicale nu este mai puțin costisitoare decât construcția unor ferme eoliene în SUA sau Sahara.”, a declarat Deborah Lawrence, profesor de științe de mediu la Universitatea din Virginia și semnatar al declarației. На тази страница можете да откриете аварийни ВиК услуги за всеки случай, когато имате авария в дома си.

Green Report Shop Transport ECO

Lawrence a explicat că reducerea la zero a emisiilor până în 2040 ar nega necesitatea unor tehnologii de „emisii negative” care ar putea distruge capacitatea pădurilor de a capta carbon, a menține rezervele locale de apă și de a oferi habitat pentru numeroase specii de animale.

„Vom avea o lume mai fierbinte și uscată fără aceste păduri. Este nevoie de un preț internațional pe carbon pentru a finanța protecția pădurilor. Și țările cu păduri tropicale ar trebui să își păstreze porțiuni mari de păduri pentru a stabiliza precipitațiile și a menține un climat regional previzibil.”, a adăugat Lawrence.

Conform declarației, „ca răspuns la raportul IPCC, mesajul nostru ca oameni de știință este simplu: viitorul climatic al planetei noastre este intrinsec legat de viitorul pădurilor sale.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri