Decluttering. Cum să scapi de lucrurile nedorite într-un mod eco-friendly

Ca să faci mai mult loc pentru adunările de sărbători între cei dragi, la tine acasă, fă o acțiune de decluttering, adică renunță la lucrurile pe care nu le mai folosești. Fă-o într-un mod responsabil față de mediu, astfel încât să nu beneficiezi numai tu sau cei cărora le donezi lucruri de verificarea pe care o faci prin casă, ci și Planeta.

Decluttering. Cum să scapi de lucrurile nedorite într-un mod eco-friendly

O acțiune de decluttering îți va schimba percepția asupra lucrurilor, astfel încât, după ce îți vei crea un obicei din a elimina din casa ta lucrurile nedorite, vei alege un stil de viață care să aibă impact minim asupra mediului. Îți vei forma deprinderi mai sănătoase pentru atunci când mergi la cumpărături, nu vei mai aglomera casa de lucruri inutile, fie ele chiar și primite (poate alții au mai mare nevoie) și vei cumpăra mai puțin, în general. Asta se va traduce prin economie de resurse și energie, care altfel s-ar fi cheltuit pe produsele pe care le-ai fi cumpărat, dar și bani economisiți.

Iată cum poți să faci o acțiune de „decluttering” înainte de sărbătorile de iarnă:

Donează hainele vechi

Hainele acelea, pe care le ții în șifonier pentru că nu prea te mai simți bine în ele sau cele în care speri să intri după ce o să slăbești, merită o nouă șansă la viață. Scoate absolut tot din șifonier și, așa cum spune Marie Kondo, consultant în organizare, ia fiecare haină în mână și verifică dacă îți inspiră bucurie. Dacă nu, dă-o cuiva care chiar ar avea nevoie de ea (ai aici o listă cu ONG-uri, site-uri, grupuri, pagini de Facebook). Hainele se degradează greu (40 de ani – colanții, 5 ani – paltoane, 1 an – pulovere), așa că nu trebuie sub nicio formă să ajungă la groapa de gunoi.

Decluttering. Cum să scapi de lucrurile nedorite într-un mod eco-friendly

Pungi de cumpărături

Strânge-le din toată casa și fă un loc special unde să le ții. Acestea sunt gândite să fie reutilizate, așa că folosește-le până când se rup. Iar atunci găsește-le o altă întrebuințare sau depozitează-le în clopotul galben pentru colectarea separată. Însă, pe viitor, ține cont să porți cu tine o sacoșă din pânză.

Cărți, DVD-uri, CD-uri

Dacă nu te-ai mai atins de ele de o vreme și nici nu intenționezi s-o faci în viitorul apropiat, vinde-le sau donează-le unor biblioteci, anticariate, școli sau centre pentru copii. Iar după ce scapi de ele, cumpără-ți un Kindle, pe care poți ține sute de cărți digitale, fă-ți abonament la un program de filme și la o aplicație de ascultat muzică.

Facturi

Dacă ai constat că ai facturi în toată casa, primul pas este să le duci la reciclat în clopotul albastru, apoi să soliciți furnizorilor tăi de servicii să-ți emită facturile online. Așa protejezi mediul și te asiguri că nu uiți să plătești nicio factură.

Produse de îngrijire personală

Dacă îți privești baia cu un ochi obiectiv, ca și cum ar fi prima dată când ai intrat acolo, sigur o să observi sticle și sticluțe, borcănașe și cutii. Pe lângă faptul că uneori uiți de unele dintre ele, pentru că nu le vezi, și așa ajung să expire, multe dintre ele mai conțin și substanțe dăunătoare corpului. Cel mai bine este să-ți faci produsele de îngrijire personală acasă și să păstrezi doar câteva recipiente.

Reciclează electronicele vechi

Cu siguranță ai un sertar sau chiar un dulap în care păstrezi tot felul de electronice vechi, în speranța ca la un moment dat să le mai folosești. Dar dacă ar fi să te întrebi dacă chiar o să le mai folosești vreodată, cel mai probabil răspunsul tău sincer va fi că nu. Așadar, fie vinde-le online, dacă sunt în stare bună, fie donează-le unei firme sau unui ONG care colectează deșeurile, cum ar fi RoRec sau Ateliere Fără Frontiere. Aici poți să predai și becurile arse, pe care le tot strângeai într-o cutie.

Decluttering. Cum să scapi de lucrurile nedorite într-un mod eco-friendly

Medicamente

Când ajungi să faci ordine în cutia sau dulapul cu medicamente, ia-l pe fiecare în parte și verifică data de expirare. Dacă nu mai sunt în termen, predă-le unei farmacii în baza unui proces verbal, dar nu le arunca la gunoi sau în toaletă!

Jucăriile copiilor

Invită-ți copilul să participe la acțiunea ta de „decluttering” și sortați împreună jucăriile. Pe cele pe care nu le mai folosește, donați-le unui ONG sau direct unui centru sau unei familii, iar astfel copilul tău va învăța de mic să fie generos.

 

Citește și: Curățenia se face cu respect față de mediu și față de sănătatea ta

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri