Numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului în Europa, dublu față de estimările precedente

Numărul deceselor premature înregistrate în Europa din cauza poluării aerului este dublu față de estimările precedente, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au folosit noi date pentru a estima că aproape 800.000 de oameni mor prematur în fiecare an în Europa din cauza aerului murdar, și că durata de viață a locuitorilor este scurtată în medie cu mai mult de doi ani.

Daunele de sănătate cauzate de aerul poluat în Europa sunt mai mari decât media globală, iar populația densă și calitatea slabă a aerului au ca rezultat o expunere a populației care este una dintre cele mai mari din lume.

Noul studiu arată că deși poluarea aerului afectează întâi plămânii, este responsabilă pentru de două ori mai multe decese din cauza afecțiunilor cardiace și a atacurilor cerebrale decât din cauza bolilor respiratorii. Studiul a luat în considerare doar poluarea cu PM2.5 și ozon troposferic, nu și alte particule, oxid de azot sau alți poluanți.

„Pentru a pune lucrurile în perspectivă, înseamnă că poluarea aerului cauzează mai multe decese în plus anual decât fumatul. Fumatul poate fi evitat, însă nu și poluarea aerului.”, a declarat Thomas Münzel de la Centrul Medical Universitar Mainz din Germania, autor al studiului.

În cadrul noului studiu au fost combinate trei seturi de date, privind expunerea la poluarea aerului, densitatea și vârsta populației și impactul aerului toxic asupra sănătății. Numărul estimat de decese premature este mai mare pentru că există noi date mai complete privind efectele ample ale poluării aerului.

Cele mai sărace regiuni din UE sunt afectate cel mai grav de poluarea aerului

Münzel a declarat că PM2.5 nu sunt luate suficient în considerare ca factor de risc în boli cardiovasculare. Limita stabilită de UE pentru PM2.5 este de peste două ori mai mare decât limita stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, utilizată în Canada și Australia.

„Dat fiind faptul că majoritatea poluanților atmosferici vin de la arderea combustibililor fosili, trebuie să facem urgent tranziția către alte surse de energie. Atunci când folosim energie curată, regenerabilă, nu doar că respectăm Acordul de la Paris de a mitiga efectele schimbărilor climatice, dar am putea și să reducem ratele de decese asociate cu poluarea cu până la 55%.”, a declarat Jos Lelieveld, cercetător la Institutul Max-Plank din Mainz și autor al studiului.

Conform cercetătorilor, există încă incertitudini privind estimările deceselor premature, care variază între 645.000 și 934.000. Unele decese ar putea fi asociate greșit cu poluarea aerului, dar este la fel de probabil ca numărul adevărat al deceselor să fie mai mare.  

spot_img

Ultimele știri