România trece, duminică, la ora oficială de iarnă, ora Europei Orientale. Ceasurile se dau înapoi, ora 4,00 devenind ora 3,00. Așadar în ultima duminică din luna octombrie se încheie orarul de vară, care debutează în ultima duminică a lunii martie, și se revine la Timpul Legal Român, când diferența față de timpul universal (GMT) este din nou de două ore, potrivit Agerpres.
Schimbarea nu este simultană în toate țările unde are loc din cauza diferenței de fus orar.
Conform Convenției fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ același minut și aceeași secundă, iar diferențele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus.
Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului zero, a Europei Centrale – ora fusului 1 și a Europei Orientale – ora fusului 2.
Odată cu încetarea folosirii orei de vară, 70 de țări din Europa și Statele Unite ale Americii dau ceasurile cu o oră înapoi. Trei țări din UE (Marea Britanie, Irlanda și Portugalia) vor reveni la ora GMT, în timp ce Spania, Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Olanda vor fixa ceasurile la ora GMT+1. La rândul lor, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia și Lituania își vor fixa ceasurile la ora GMT+2.
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și reducerea folosirii luminii artificiale.
În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în țara noastră și până în anul 1997 trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă în ultima duminică a lunii septembrie.