De la Cernobîl în Antarctica: 4 minuni ale revoluției energiei din surse regenerabile

În 2015  capacitățile de producție a energiei din surse regenerabile a crescut cu 8,3%, adică noi proiecte cu o putere instalată de 152 GW. Cifra este cu atât mai impresionantă cu cât nivelul investițiilor în aceste proiecte au depășit 300 de miliarde de euro.

energie regenerabila

O transformare solară

La începutul acestei săptămâni, guvernul ucrainean a anunțat că peste 1400 MW din proiecte regenerabile, din care 1000 MW în ferme solare, vor fi construiți pe o suprafață de 6.000 de hectare din „zona de excludere” de la Cernobîl.  Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezxvoltare a anunțat că este pregătită să finanțeze o parte din planul de reconversie energetică.

Cernobil

Vântul schimbării bate înspre coasta Californiei

Un alt proiect de mare anvergură a fost anunțat tot în această săptămână. Trident, dezvoltatori de proiecte offshore, au anunțat că intenționează să construiască un parc eolian de 765 MW în largul coastei californiene la 25 de mile marine de mal.

California

Această nouă fermă ar putea alimenta 200.000 de case anual.

Energia solară luminează toate cele 1001 de nopți

 

Orașul marocan Ouarzazate, supranumit „ușa deșertului”, este renumit pentru peisajele sale folosite în producții ca Urzeala Tronurilor sau Lawrance al Arabiei. Începând din 2016, Ouarzazate este renumit și pentru construirea celei mai mari centrale solare din lume.

full_moroccplant

Mai mult de 160 MW sunt deja operaționali, iar la finalizarea proiectului, în 2018,  Marocul va avea 580 MW operaționali.

Energie furnizată va acoperi nevoile a peste 1,1 milioane de oameni.

Până în 2020 Maroc și-a propus ca 42% din energia generată să provină din surse regenerabile, iar până în 2030 procentul să crească până la 50%.

Stația de cercetare cu emisii zero, gata pentru epoca de gheață

Stația de cercetare de pe creasta de granit Utsteinen Nunatek din Antarctica dovedește că un mod durabil de viață este posibil. Deși din punct de vedere tehnic nu este un proiect nou, hub-ul „Prințesa Elisabeta” s-a evidențiat prin modul în care chiar și cele mai dificile climate pot oferi suficientă energie pentru a susține o echipă mică.

full_princessel

Stația reciclează 100% din apa folosit, iar cele două două generatoare de rezerve și back-up și bateria reîncărcabilă sunt folosite pentru a completa matricea regenerabilă a construcției.

Cum în Antarctica soarele nu apune timp de jumătate de an stația este echipată cu panouri solare termice care, de asemenea, topesc zăpada și o transformă în apă caldă și agent termic.

Vânturile feroce de pe continent sunt folosite de turbinele eoliene pentru a asigura energia necesară în cealaltă jumătate a anului, când soarele nu mai răsare.

 

spot_img

Ultimele știri