Opinie: De ce la noi lucrurile merg greu cu conservarea naturii și de ce sunt parcurile naturale urbane vitale pentru ecosisteme?

Președintele Asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești, Florin Stoican, ne arată într-un nou articol de opinie scris pentru Green Report de ce sunt parcurile naturale urbane vitale pentru ecosisteme, dar și pentru oameni: 

Guvernul Canadei a anunțat recent că investește 130 milioane de dolari pentru a crea împreună cu partenerii (municipalități, provincii, parteneri locali, organizații de mediu) o rețea națională de parcuri urbane.

De ce? Pentru că parcurile naturale urbane sunt „esențiale pentru conservare, recreere, învățare și sănătate, rolul lor fiind pus în evidență cu atât mai mult în condițiile pandemice”.

Programul rețelei naționale de parcuri urbane este parte din strategia națională de restaurare a naturii, cu un buget de 2,3 miliarde de dolari, pentru conservarea biodiversității și ținte de a conserva 25% din teritoriu până în 2025 și 30% până în 2030.
Comunicatul oficial poate fi citit pe site-ul Guvernului Canadei

La noi, în Europa, avem exemplul Finlandei, care are o rețea de nouă parcuri naturale urbane, în continuă extindere, primul fiind înființat în 2001.

Rețeaua finlandeză de parcuri naturale urbane este un concept stabilit printr-o lege pentru utilizarea terenurilor și construcțiilor, în anul 2000. Scopul parcurilor naturale urbane este de a conserva în mod integrat spațiul natural și cultural urban. Parcurile naturale urbane sunt parte a planurilor de dezvoltare sustenabilă urbană.

Detalii despre modelul finlandez: europark.org

Cum stăm noi? Păi stăm. Asta deși avem toate premizele și oportunitățile să facem multe și bune, dacă ar vrea și statul nostru asta.

1. Avem o lege a ariilor naturale urbane, blocată în Parlament din primăvara anului trecut. Legea ar crea cadrul înființării de arii naturale urbane, administrării acestora de către municipalități împreună cu parteneri și de a include strategii de biodiversitate în planurile de dezvoltare urbană. Detalii: Legea ariilor protejate

2. Avem un parc natural urban, Parcul Național Văcărești, înființat în 2016, administrat doar un an, apoi lăsat baltă 3 ani de către Agenția Nationala pentru Arii Naturale Protejate, la fel ca toate ariile naturale protejate. Are un regulament neaprobat de către Ministerul Mediului din 2018. Abia acum, recent, administrarea parcului a fost încredințată de către ANANP Primăriei Generale a Municipiului București, în parteneriat cu Asociația P.N. Văcărești, care a înființat parcul și a avut grijă de el cum a putut. Să sperăm că nu vom mai pierde vremea și vom putea să ne reapucăm de treabă. Despre Parcul Natural Văcărești

3. Avem un proiect al societății civile și o Coaliție pentru natură urbană, cu proiecte de arii naturale urbane în 10 mari orașe ale României, cu dorință, interes și implicare atât din partea societății civile, cât și a municipalităților. Detalii pe site-ul Parcului Natural Văcărești

4. Avem asumarea obiectivului rețelei naționale de arii naturale urbane în ultimele programe de guvernare, sperăm să rămână și în următorul și mai ales să se și concretizeze.

Avem susținerea rețelei de către Președinția României. Era cât pe ce să avem rețeaua și în PNRR. N-a fost să fie. Mai întâi au lăsat-o doar declarativ, fără buget, apoi au scos-o de tot.
De ce oare la noi lucrurile bune merg așa de greu?

De ce statul nostru se împotmolește rapid și temeinic atunci când e vorba de inițiative bune?

De ce ne e așa de greu să facem ceva bun pentru natură și oameni când la noi împotriva lor se pot face rele atât de ușor?

De ce alergăm după bani și proiecte distructive pentru natură și pentru noi când sunt acum atâtea oportunități pentru fonduri și proiecte de conservare și dezvoltare durabila?

De ce România nu poate deveni lider european al conservarii naturii în folosul oamenilor când suntem țara cu cea mai bogată biodiversitate din UE.

DESPRE AUTOR: FLORIN STOICAN

Florin Stoican, președinte al Asociațiilor Kogayon și Parcul Natural Văcărești, este geolog, conservaționist, membru coordonator al echipelor care au înfiintat Parcul Național Buila-Vânturarița și Parcul Natural Văcărești, cu expertiză în conservarea naturii, managementul ariilor protejate și al resurselor naturale, dezvoltare durabilă, educație ecologică.

 

Citește și: Cum e tratat mediul în programul de guvernare? 20 de măsuri benefice dacă ar fi implementate 

spot_img

Ultimele știri