"Romania este o tara dependenta de vreme", a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la deschiderea expozitiei Indagra de la Bucuresti.
Ministrul a subliniat ca anul 2011 a fost un an "de exceptie" pentru agricultura romaneasca intrucat "a plouat la timp". In schimb, anul agricol 2012 a fost mult mai slab, din cauza secetei.
Pe de alta parte, in 2012 Ministerul Agriculturii a fost dezavantajat si de banii alocati de la bugetul de stat – sub 1% din PIB. In compensatie, agricultura romaneasca a beneficiat de fonduri europene echivalente cu 1,5% din PIB.
Ministrul Daniel Constantin a subliniat ca, pentru agricultura romaneasca, un avantaj extrem de important este apartenenta Romaniei la UE.
In aceste conditii, ministrul a precizat ca fermierii romani vor primi in 2012 subventii de pana la 176 euro/ha. Mai exact, pentru suprafetele agricole de pana la 10 hectare, fermierii vor primi 176 euro/ha, iar pentru suprafetele mai mari se vor acorda 176 euro/ha pentru primele 10 hectare si cate 154 euro/ha pentru restul suprafetei.
Protestele fermierilor
Discursul ministrului Daniel Constantin, din sala de conferinte a Romexpo, a fost insa perturbat de un protest al fermierilor.
In spatele salii, acestia au afisat mai multe lozinci, una dintre ele facand referire chiar la sustinerea financiara a agricultorilor: "Subventiile se dau numai la televizor. Mincinosilor!"
Bugetul european pentru agricultura nu va fi micsorat
Prezent la Indagra, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a amintit celor prezenti ca de la 1 ianuarie 2014 va intra in vigoare noua Politica Agricola Comuna pentru anii 2014 – 2020. In acest moment se discuta bugetul care va fi alocat acesteia.
Raspunzand temerii ministrului Daniel Constantin, care sugera ca fondurile europene destinate agriculturii s-ar putea reduce, Ciolos a precizat ca reprezentantii Comisiei Europene au propus mentinerea actualului buget pentru agricultura, cu o eventuala re-echilibrare a unor capitole din acesta.
Romania poate exporta in UE, dar si in afara Uniunii
Comisarul european i-a incurajat pe fermierii romani, informandu-i ca "la nivelul UE, dar si in afara acesteia, cererea de produse alimentare este in crestere, astfel ca agricultorii ar trebui sa profite de aceasta oportunitate".
Dacian Ciolos considera ca Romania ar putea exporta produse alimentare atat pe piata UE, cat si in exteriorul Uniunii, intrucat UE deruleaza negocieri pentru incheierea de acorduri de liber schimb cu state din afara spatiului comunitar.
Astazi, in prima zi a targului Indagra, oficialii au fost intampinati la standuri cu cele mai spectaculoase realizari ale agriculturii romanesti. Printre acestea s-au numarat alimente bio, bauturi alcoolice, mancare traditionala romaneasca, dar si animale vii.
Printre pavilioanele Romexpo s-a plimbat o trasura cu patru cai, adusa din judetul Covasna, iar in cortul Asociatiei Crescatorilor de Bovine erau adapostite vacute cu cozile legate cu panglici tricolore. Ministrul Daniel Constantin s-a fotografiat impreuna cu vedeta Asociatiei – un taur de cinci ani, din rasa Charolaise.
Foto: gov.ro, politicaromaneasca.ro
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si: