Daniel Botanoiu, MADR: “1% din operatorii eco sunt si procesatori”

In Romania, numarul producatorilor inregistrati in agricultura ecologica era, in primele sase luni  din 2012 de 20.350. Insa, procesatorii ecologici reprezinta circa 1% din numarul total de operatori inregistrati in sistemul de agricultura ecologica, potrivit lui Daniel Botanoiu, doctor in agronomie si secretar de stat in MADR.

Interviu realizat de Mihaela Pavnutescu

Procesarea este o problema spinoasa  pentru operatorii bio. Cum poate fi rezolvata?

Din datele detinute de MADR , in 2012, numarul fabricilor procesatoare a fost de 107, iar procesatorii reprezinta circa 1% din numarul total de operatori inregistrati in sistemul de agricultura ecologica. Sprijinul adresat investitiilor va viza atat modernizarea fermelor, cat si procesarea produselor agricole, in cadrul acestor masuri fiind prioritizate proiectele implementate de operatorii din agricultura ecologica. Totodata, mentionam ca, in perspectiva aprobarii unui subprogram pentru zona montana, agricultura ecologica va fi un sector vizat, datorita existentei conditiilor favorabile pentru desfasurarea acesteia in zona de munte. In plus, se are in vedere sustinerea financiara a unitatilor de procesare aflate in zona montana, care urmaresc obtinerea produselor cu semne de calitate si produse eco.

Ce cantitate de materie prima bio exporta anual Romania?

Circa 70% – 80% din productia de materie prima certificata ecologic este exportata anual in tari precum Germania, Franta, Austria, Italia, Elvetia, Japonia, Canada si China. Cele mai cautate produse certificate ecologic pe piata externa sunt mierea si produsele apicole, fructele de padure, cerealele si oleaginoasele, dar si vinul obtinut din struguri ecologici.

Cum ii ajuta MADR pe producatorii bio sa-si faca loc pe piata?

Pentru promovarea produselor agricole ecologice romanesti pe piata interna si in tarile terte, MADR impreuna cu APIA, implementeaza schema de sprijin specific, care se adreseaza asociatiilor profesionale si interprofesionale reprezentative la nivel national. Sustinerea actiunilor de informare si promovare a produselor agricole constituie un instrument al PAC, cofinantat din bugetul Fondului European de Garantare Agricola (FEGA) si cel national, prevazut de Regulamentul (CE) nr. 3/2008. MADR suporta pana la 30% din cheltuielile eligibile ale programelor de informare si promovare puse in aplicare, organizatiile beneficiare contribuie in proportie de minim 20% iar Comisia Europeana asigura o cofinantare de pana la 50%.

Care sunt efectele desemnarii Romaniei ca Tara a Anului la BioFach 2013?

Romania a fost in anul 2013 desemnata Tara Anului la BioFach, cel mai mare targ mondial de comert cu produse ecologice din Nuremberg, Germania. La acest eveniment au participat 55 de firme producatori si procesatori certificati in  agricultura ecologica. In vederea promovarii produselor ecologice romanesti pe piata comunitara si in tari terte, in colaborare cu Ministerul Economiei a fost elaborata Strategia nationala de export – Componenta produse ecologice, pentru perioada 2010-2014, care prevede  participarea producatorilor de produse ecologice la targuri si expozitii internationale, cu sprijin de la bugetul de stat.

Este agricultura eco marea castigatoare a PAC?

Avand in vedere evolutia discutiilor privind viitorul PAC, la nivel european, se preconizeaza ca pentru agricultorii certificati in sistemul de agricultura ecologica, aplicarea noii reforme pe primul Pilon sa fie puternic simplificata. Acesti agricultori vor avea dreptul ipso facto la plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, respectiv la 30% din cuantumul platii pe hectar.

Platile directe si masurile de piata ale PAC sunt completate de o politica de dezvoltare rurala, care include principalele obiective de politica privind o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, coerenta cu obiectivele generale legate de politica de coeziune economica si politica sociala.

Pentru evitarea revenirii in masa a fermierilor la agricultura conventionala, este prevazuta sprijinirea masurilor de conversie, cat si a celor de mentinere a suprafetelor certificate. Platile trebuie sa contribuie la acoperirea costurilor suplimentare suportate si a pierderilor de venit generate de angajamente si sa acopere doar angajamentele care depasesc standardele si cerintele obligatorii relevante.

In ceea ce priveste acordarea de sprijin suplimentar pentru fermele mici si tinerii fermieri ecologici in viitorul program de dezvoltare rurala, mentionam faptul ca noua perioada de programare ofera, prin intermediul cadrului legislativ european, continuarea acestor forme de sprijin urmarindu-se prioritizarea in randul beneficiarilor a celor inscrisi in agricultura ecologica.

Va creste, in urmatorii ani, suprafata totala destinata culturilor ecologice?

Suprafata totala in agricultura ecologica a cunoscut un trend ascendent in ultimii cinci ani, inregistrand o crestere semnificativa.  Astfel, daca, in anul 2007, totalul suprafetelor cultivate in sistemul de agricultura ecologica era de 131.448,9 hectare, in 2012 suprafata totala a ajuns la 288.038,422 hectare, ,ceea ce reprezinta o crestere de 2,19 ori  fata de anul 2007. Iar suprafata privind colectarea din flora spontana a ajuns la 1.084.000 hectare. Avand in vedere interesul producatorilor agricoli pentru culturile ecologice consideram ca va fi o crestere semnificativa.

 A fost aprobata cultivarea OMG-urilor in situri Natura 2000. Cum comentati?

In Romania, nu sunt cerinte mari de cultivare a organismelor modificate genetic, mai cu seama in siturile Natura 2000. Din datele centralizate la MADR  rezulta ca in anul 2013 sunt cultivate, in judetele Timis si Calarasi,  834,62 hectare cu porumb modificat genetic MON 810, in scop commercial.

In OUG nr. 164 din 19 noiembrie 2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 226/2013 se prevede ca  “in ariile naturale protejate de interes comunitar, national si international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, in baza avizului emis de Academia Romana”. (…) In Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale  nr. 61 din 26 martie 2012, privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masuri pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice, conform alin. (1) al art. 3 ”in Romania se cultiva, in scop comercial, pentru consum propriu sau producere de samanta, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare in Uniunea Europeana”.

spot_img

Ultimele știri