Danemarca a prezentat planurile sale care vizează construcţia de insule artificiale care să găzduiască parcuri de turbine eoliene offshore, cu o capacitate de până la 10 Gigavaţi, suficientă pentru a alimenta cu electricitate un număr de 10 milioane de locuinţe.
Danemarca este ţara unde îşi are sediul producătorul de turbine eoliene Vestas, prezent şi în Romînia, şi, totodată, este cel mai mare dezvoltator de parcuri eoliene offshore. Recent, Parlamentul de la Copenhaga a aprobat o lege care vizează reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
Ministerul Energiei din Danemarca caută în prezent locul unde ar putea fi construite una sau mai multe insule artificiale care să fie înconjurate de parcuri de turbine eoliene offshore, cu o capacitate totală de cel puţin 10 Gigavaţi, echivalentul cu consumul anual al 10 milioane de locuinţe.
În 2018, aproximativ 41% din necesarul de electricitate al Danemarcei a fost acoperit de energia produsă de turbinele eoliene, cel mai ridicat procent din Europa.
Proiectul este esențial pentru a îndeplini obiectivul climatic al Danemarcei, unul dintre cele mai ambițioase din lume, care a fost adoptat recent de o majoritate largă în parlament.
Dar planurile ar putea să coste până la 200-300 de miliarde de coroane daneze (29,5-44,2 miliarde de dolari), marea majoritate a acestora fiind finanțate de investitori privați, potrivit ministerului.
Capacitatea viitorului parc va fi de cinci ori mai mare decât capacităţile eoliene instalate în prezent în Danemarca. Proiectul este unul crucial pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în legea care vizează reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
Danemarca, ţară cu o populaţie de aproximativ şase milioane de locuitori, a alocat deja 65 milioane de coroane pentru studii cu privire la modul în care energia care va veni de la parcurile eoliene offshore poate fi stocată sau convertită în hidrogen regenerabil, având în vedere că toată energia electrică generată nu va putea fi utilizată doar de consumatorii interni.
Autorităţile speră că noua tehnologie va face posibilă înlocuirea combustibililor fosili cu energia regenerabilă în sectoare precum transportul și industria.
„Dacă vrem să punem în practică potenţialul enorm al centralelor eoliene offshore trebuie să dezvoltăm noi tehnologii care să permită conversia energiei electrice verzi în combustibil pentru avioane, nave şi industrie”, a declarat ministrul Energiei din Danemarca, Dan Jorgensen.
În procesul de ardere a hidrogenului rezultă apă în loc de CO2, ceea ce înseamnă că este combustibil curat care poate fi produs din surse regenerabile precum energia eoliană sau cea solară, în loc de petrol şi gaze, cum este cazul pentru cea mai mare parte a hidrogenului produs în prezent.
De asemenea, interesul pentru hidrogen produs din surse regenerabil este în creştere în condiţiile în care şi alte sectoare precum industria grea, aviaţia şi transporturile maritime caută modalităţi prin care să îşi reducă emisiile de CO2.