Vânzările de purificatoare de aer s-au dublat în ianuarie față de aceeași lună din 2019 impulsionate de nivelul ridicat de poluare atmosferică, calitatea aerului și avertizările specialiștilor, potrivit datelor Daikin România.
De asemenea, piața globală a aparatelor de purificare a aerului este estimată să ajungă la 29 de miliarde de dolari până în anul 2021, cu o creștere anuală pe segmentul rezidențial de peste 6% până în anul 2023.
„Rezultatele acestea se înscriu într-un trend manifestat la nivel mondial. Ne bucură să vedem că și românii se informează tot mai mult despre soluțiile care îi pot ajuta să respire un aer curat. Piața se extinde, iar consumatorii se documentează tot mai mult despre caracteristicile tehnice ale produselor”, a declarat Alexandru Rusu, Rresidential manager Daikin România.
Conform unui studiu realizat de către agenția Clootrack în România, cele mai importante criterii pe care românii le au în vedere înainte de a alege un purificator de aer sunt: îmbunătățirea aerului din încăpere, eficiența purificatorului, durata de viață a filtrelor, multitudinea de funcționalități și posibilitatea de control de la distanță.
Cu o experiență de 95 de ani în proiectarea și fabricarea de tehnologii de încălzire și răcire, Daikin este lider de piață în tehnologia pompelor de căldură, fiind renumit pentru abordarea sa inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea de produse, precum și pentru calitatea de neegalat și versatilitatea soluțiilor sale integrate.
În Europa, compania are aproximativ 7.600 de angajați și mai multe fabrici de producție cu sediul în Belgia, Cehia, Germania, Italia, Turcia, Marea Britanie, Spania și Austria. Daikin este pe piața din România din 1994.
Despre poluarea de interior
În societatea modernă, oamenii petrec peste 90% din timp în interior, iar adesea, concentrațiile unor poluanți sunt mult mai ridicate la interior față de concentrațiile tipice de la exterior. În combinație cu aerul poluat de afară, aerul pe care îl respirăm în încăperile din interior este de multe ori un amestec de gaze și particule poluante.
Una dintre cele mai populare și eficiente soluții pentru îmbunătățirea aerului la interior este purificatorul de aer. Prin tehnologia sa, este proiectat să filtreze particulele, alergenii și mirosurile neplăcute, pentru a furniza aer curat pentru respirație, optimizând nivelurile de confort și reducând riscurile asupra sănătății.
Poluarea și calitatea aerului pe care îl respirăm
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană în Uniunea Europeană (UE), persoanele din zonele urbane fiind cu precădere expuse. Statisticile arată că 77% dintre locuitorii Uniunii Europene sunt expuși unor emisii poluante care depășesc limitele impuse de OMS.
Printre cei mai nocivi poluanți atmosferici se numără particulele în suspensie (PM2.5, PM10), dioxidul de azot (NO2) și ozonul (O3). În plus, pe lângă factorii poluanți externi, generați de arderi ale combustibililor solizi, industrii, emisii ale autoturismelor, praf, fum, emisii eliberate prin descompunerea materiei organice, emisiile biogene din copaci și alte vegetații există și factori interni care afectează calitatea aerului pe care îl respirăm în casele noastre. Alergenii pătrund în încăperi prin sistemul de ventilație, prin îmbrăcăminte, încălțăminte sau sunt purtați de animalele de companie și își găsesc locul în toate obiectele din interior cu care intrăm în contact.
Ce caută românii la un purificator de aer?
Primul lucru pe care îl au în vedere consumatorii români înainte de a achiziționa un aparat de purificare a aerului este capacitatea acestuia de a îmbunătăți calitatea aerului din încăpere, arată o analiză a Clootrack, platformă de studiu al pieței. Preocuparea tot mai mare pentru sănătate și pentru un aer curat face ca o atenție semnificativă a cumpărătorilor să fie îndreptată asupra eficienței aparatelor de purificare a aerului și măsura în care reușesc să elimine din aerul interior contaminanții nocivi, praful, mucegaiul, alergenii sau bacteriile.
Durata de viață a filtrelor, intervalele de înlocuire a acestora și materialele din care sunt realizate sunt un alt aspect important pentru cumpărătorii români. În afară de funcția de bază, aceea de purificare a aerului, consumatorii apreciază și alte funcții suplimentare care pot ușura modul de funcționare și oferă eficiență echipamentului: mutarea cu ușurință dintr-o cameră în alta, controlul de la distanță, comenzi digitale, indicatori pentru înlocuirea filtrelor, mai multe viteze ale ventilatoarelor, temporizator, senzori de calitate a aerului etc.
Confortul și ușurința în utilizare sunt căutate de utilizatori, de aceea ei preferă echipamentele care pot fi controlate prin telecomandă, deoarece le oferă libertatea de a le acționa de la distanță și în funcție de nivelul calității aerului din încăpere la momentul respectiv.
Ce recomandă experții să urmărim la un purificator de aer?
* Eficiența energetică – purificatoarele de aer dotate cu senzori speciali detectează nivelul de poluanți din aer, pornesc și opresc unitatea în funcție de necesitate, iar programatoarele permit purificarea automată a aerului.
* Tehnologia – tehnologia avansată înseamnă aer curat. Anumite purificatoare sunt dotate cu tehnologii care neutralizează factorii poluanți din aer și îi transformă în atomi de azot, oxigen si molecule de apă, cu o viteză de descompunere oxidativă de aproape 1.000 de ori mai mare față de tehnologiile standard.
* Sistem de filtrare cu straturi – unele generații noi de purificatoare sunt dotate cu un sistem de filtre care îndepărtează eficient alergenii (precum polenul, acarienii, praful etc.), bacteriile și virușii și, în plus, asigura o eficiență ridicată de dezodorizare.
* Modul de noapte – posibilitatea de a comuta automat între „Silențios” și „Scăzut”, în funcție de gradul de poluare a aerului, oferă un nivel ridicat de confort în utilizarea aparatului, ideal pentru a fi folosit în timpul nopții, pe perioadele de somn.
* Funcția de umidificare a aerului – unele purificatoarele de aer au integrată și funcția suplimentară de umidificare a aerului din interiorul încăperii. Aerul curat furnizat la umiditatea corectă reprezintă fundamentul unui confort perfect.
* Modul polen – prin crearea unei turbulențe ușoare în aerul din încăpere, polenul este prins înainte de a ajunge pe podea.