Reforma Politicii Agricole Comune (PAC) are obiective foarte ambitioase, dar taierile la nivelul bugetului european pot conduce spre mentinerea asa-numitei agriculturi europene „cu doua viteze”, a atras atentia Daciana Sarbu in plenul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg.
Sper ca aceste taieri bugetare sa nu duca spre o re-nationalizare a Politicii Agricole Comune, care sa mentina asa-numita agricultura europeana cu doua viteze, din cauza faptului ca statele mai puternice vor avea mai multe posibilitati sa-si sprijine propriii agricultori”, a declarat Dacia Sarbu.
Mentinerea unui standard de calitate a alimentelor si ridicarea standardului de trai in zonele rurale sunt, in opinia eurodeputatei PSD, principalele prioritati ale reformei PAC.
E nevoie ca agricultura europeana sa fie reformata substantial, iar aceasta reforma trebuie sa permita accesul cetatenilor la alimente de calitate, la preturi accesibile, si in acelasi timp sa asigure conditii de viata mult mai bune populatiei din mediul rural”, a mai spus Daciana Sarbu.
Plenul Parlamentului European voteaza astazi mandatul de negociere al PE pentru noua Reforma a Politicii Agricole Comune. Daca textul votat in Comisia AGRI va trece de plen, atunci vor incepe negocierile cu Comisia si Consiliul privind forma finala a textului legislativ.
Propunerea CE de Reforma a PAC dupa 2013 si-a propus obiective ambitioase, si anume sa asigure competitivitate si sustenabilitate agriculturii, sa asigure mai multa echitate in distribuirea subventiilor si sa mentina activitatile agricole in toate regiunile. Din pacate, Consiliul European a decis reducerea cu aproximativ 12% a bugetului dedicat agriculturii si dezvoltarii rurale pentru perioada 2014-2020.