Daciana Sarbu, europarlamentarul PSD, a subliniat, miercuri seara, in plenul Parlamentului European, riscurile practicarii pescuitului distructiv in marea libera, mentionand propunerea sa de a se crea in Uniunea Europeana (UE) un sistem electronic de cartografiere pentru crearea unei baze de date a ecosistemelor marine vulnerabile.
Interventia Dacianei Sarbu a avut loc in cadrul dezbaterii legate de Regulamentul privind „protectia ecosistemelor marine vulnerabile din marea libera impotriva efectelor nocive ale uneltelor de pescuit de fund” .
Potrivit eurodeputatei social-democrate, punctele forte ale propunerii de regulament sunt introducerea principiului precautiei si eliberarea unui permis de pescuit conditionata de efectuarea unei evaluari din care sa rezulte ca aceste activitati nu au efecte nocive asupra ecosistemelor marine.
„Problemele pe care le ridica practicile de pescuit distructive din marea libera au devenit o chestiune delicata in cadrul gestionarii la nivel international a pescuitului. In anumite zone ale marilor din Uniunea Europeana, 30 pana la 50% din structurile de corali sunt distruse din cauza pescuitului cu unelte de adancime. Dat fiind natura ireversibila a acestei activitati este cruciala luarea unor decizii urgente si imediate care sa puna capat acestui flagel.”, a declarat eurodeputata.
Daciana Sarbu spune ca a considerat in numele Grupului Socialist ca este necesar ca aceste evaluari sa aiba la baza criterii armonizate la nivelul Comunitatii care sa fie revizuite de catre Comisie pentru a asigura o evaluare uniforma de catre toate statele. Totodata ea a mai propus crearea unui sistem electronic de cartografiere in vederea constituirii unei baze de date a ecosistemelor marine vulnerabile care sa reduca costurile si eforturile aferente efectuarii unei evaluari de eliberare a permisului de pescuit, precum si pentru a asigura o protectie optima a biodiversitatii marine”, a subliniat aceasta.
„De asemenea, este esential ca pana la sfarsitul anului 2008, Comisia sa stabileasca o lista a zonelor care urmeaza sa fie inchise, indicand atat siturile confirmate, cat si pe cele in care este probabila prezenta ecosistemelor marine vulnerabile. Nu trebuie uitat totusi rolul pe care trebuie sa il joace statele membre in protectia faunei marine prin implementarea obligatiilor ce decurg din Directiva privind Habitatele si nominalizarea ecosistemelor marine din jurisdictia nationala in reteaua Natura 2000”, a conchis Daciana Sarbu.