Daciana Sarbu promite ecologizarea orasului Copsa Mica

Europarlamentarul Daciana Sarbu a promis miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca va incerca ecologizarea celui mai poluat oras din Romania, Copsa Mica, dupa ce va obtine inca un mandat in Parlamentul European, informeaza Agerpres.

"In viitor, in colaborare cu domnul deputat Cindrea doresc sa promovez ecologizarea zonei, pentru ca nu am facut decat sa atrag atentia si Comisiei si Parlamentului European ca avem o problema foarte grava acolo. Sper sa continuam demersurile cu masuri concrete pentru zona", a spus Daciana Sarbu. Aceasta a anuntat ca doreste sa faca parte in viitorul mandat din comisiile de Mediu si Agricultura in Parlamentul European.

In prezent, orasul Copsa Mica din judetul Sibiu se confrunta cu o rata a somajului foarte mare, dupa valul de disponibilizari de la combinat si cu grave probleme de mediu. Situatia este critica pe piata fortei de munca din zona Copsa Mica, dupa ce societatea Sometra a decis, la inceputul anului, oprirea productiei si disponibilizarea a 823 de angajati, ceea ce inseamna 80% din personal.

Somerii de la Sometra ar fi dispusi sa se reorienteze si sa se apuce de agricultura, dar combinatul pentru care au lucrat zeci de ani le-a distrus pamanturile. Solul poluat de la Copsa Mica nu va putea fi inlocuit inca pe suprafete mari, din cauza poluarii de peste 70 de ani produse de combinatul din cel mai nociv oras din Romania, declara, anul trecut, intr-un interviu acordat Agerpres, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch.

El sustinea ca, de mai bine de trei ani, CJ Sibiu a demarat un studiu preliminar pentru a pregati "unele actiuni de amploare pentru remedierea solului". Din 2007, CJ Sibiu colaboreaza cu specialistii Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu si cu specialisti germani, care "lucreaza pe unele suprafete experimental, pentru a vedea daca exista sanse de remediere a solului", preciza Bottesch.

Poluarea cu metale grele si dioxid de sulf din orasul Copsa Mica are efecte negative asupra mediului ambiental (apa, sol, alimente, vegetatie) si asupra sanatatii locuitorilor din zona, prezenta plumbului in atmosfera provocand afectiuni cronice, precum tumefierea articulatiilor, deficienta respiratorie sau paralizia muschiului laringian. Nivelul poluarii in zona este mult peste maximele admise, in anul 2007 inregistrandu-se in atmosfera un nivel de emisii de dioxid de sulf de 125 de ori mai mare decat norma admisa.

Inchiderea Sometra a dus la scaderea cu 60 la suta a bugetului primariei Copsa Mica, ceea ce ar putea afecta alimentarea cu apa a orasului, iluminatul public si chiar serviciul SMURD, conform primarului Daniel Mihalache.

Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri