Curiozități despre apă

Putem afirma cu tărie faptul că apa este incredibilă! Consumi apă atunci când îți este sete, o folosești pentru a-ți face baie, uzi florile cu apă sau mergi la pescuit. Apa are numeroase întrebuințări și poate fi găsită în multe forme și locații, pe întreg Globul. Rămâi alături de noi pentru a afla câteva curiozități și informații interesante pe care nu le știai despre apă.

Apa își mărește volumul atunci când îngheață

Apa face parte dintre puținele lichide care își măresc volumul atunci când sunt în formă solidă. Atunci când temperatura scade până la 4 grade Celsius, apa se contractă, dar sub această temperatură, atunci când se transformă în gheață, se dilată, cu aproximativ 9%.

Acest fenomen ține de structura moleculei de apă, care are tendința de a forma legături de hidrogen, în care fiecare atom de hidrogen este aranjat în linie, cu câte doi atomi de oxigen. Aceste legături devin mai puternice atunci când temperatura scade. Când apa se transformă în gheață, structura moleculară se expandează.

Peste 97% din apă este sărată

Din întreaga cantitate de apă de pe suprafața Pământului peste 97% este reprezentată de apa din oceane, restul de 3 procente fiind formate din lacuri, râuri și ghețari. Cea mai mare cantitate de apă sărată poate fi găsită în Oceanul Pacific, care are o dimensiune de 1.338.000.000 kilometri cubi.

Peste 97% din apă este sărată Imagine de Elias de la Pixabay

Apa poate indica existența formelor de viață

Apa este vitală atât pentru oameni, cât și pentru restul creaturilor aflate în viață, făcând parte din țesuturi sau organe și fiind necesară pentru supraviețuire. Așadar, oamenii de știință care se ocupă de căutarea formelor noi de viață pe alte planete, numiți astrobiologi, sunt de părere că existența apei poate indica și existența vieții.

Există în lume un lac cu meduze

Dacă ești fascinat de creaturile marine, cu siguranță îți va plăcea să auzi despre acest loc. În Oceanul Pacific poate fi găsită țara numită Palau, care ascunde numeroase atracții turistice, printre care se numără și un lac unic. Acesta este denumit Jellyfish Lake, adică Lacul cu Meduze. Conform studiilor, în anul 2015 trăiau în jur de 30 de milioane de meduze în această apă.

Locul reprezintă o atracție pentru turiștii din întreaga lume, deoarece pot înota alături de meduze. În lac nu există prădători, fapt care a determinat ca meduzele să își piardă în timp abilitatea de a înțepa, așa că este perfect sigur să te distrezi alături de ele. Lacul este alimentat constant cu apă sărată, din mare, care creează condițiile perfecte de viață pentru aceste creaturi.

Pierdem peste 200 ml de apă prin respirație

Crezi sau nu, corpul tău pierde apă de fiecare dată când respiri. O persoană obișnuită consumă în fiecare zi aproximativ 14.000 litri de apă. Odată cu fiecare respirație, eliberezi și o mică cantitate de apă. În decursul unei zile, această cantitate se ridică la peste 400 de grame de vapori, adică circa 200 mililitri de apă.

Poți supraviețui 3 zile fără apă

Aceasta este o regulă generală și variază în funcție de mai mulți factori, precum vârsta ta sau starea de sănătate. Chiar și alimentele pe care le consumi pot influența această perioadă. Dacă consumi fructe și legume, care sunt bogate în apă, perioada se va extinde, iar dacă consumi alimente uscate, precum cereale, fructe și legume uscate sau pâine, timpul va fi mai scurt.

Condițiile climatice influențează la rândul lor timpul în care un individ poate supraviețui fără apă. Dacă te afli în deșert și pierzi foarte multe lichide corporale prin transpirație, cu siguranță vei rezista mai puțin timp fără apă decât o persoană care stă într-un climat controlat.

Organismul uman conține și apă, undeva în jur de 60% Imagine de Petra de la Pixabay

Oasele din corpul uman conțin apă

Probabil știai deja că organismul nostru conține și apă, undeva în jur de 60 de procente. Totuși, îți vine să crezi sau nu, dar chiar și oasele sunt formate din acest lichid vital. Nici mai mult, nici mai puțin de 31% din compoziția oaselor este apă. Dacă ți-am stârnit curiozitatea, află că inima și creierul conțin 73% apă, pielea are 64%, mușchii și rinichii câte 79%, iar plămânii 83% apă.

Apa reglează temperatura corpului

Atunci când răcești și ai febră, primul tău gând te trimite să iei o pastilă. Totuși, apa este mai importantă decât medicamentația, deoarece are capacitatea de a scădea febra și a regla temperatura organismului tău, prin disiparea căldurii.

Dacă temperatura corporală devine prea ridicată, este necesară creșterea consumului de apă. Un semn bun este dat de transpirație. Dacă începi să transpiri, după ce ai consumat apă, înseamnă că se elimină căldura din corp, iar temperatura din interior se reglează treptat.

Este foarte important să consumi cantitatea necesară de apă, în fiecare zi, chiar dacă ai sau nu febră. Firește, apa poate intra în organism și prin alimente, precum supe, fructe și legume, care aduc în plus și un cumul de nutrienți benefici.

Cum se formează roua dimineții

Cu siguranță ai observat acei stropi de apă de pe frunzele plantelor, în diminețile în care te-ai trezit devreme, pe timp de vară. Acele picături de apă se numesc rouă și se formează în timpul nopții, atunci când căldura din pământ sau din obiecte se evaporă. Mai pe scurt, roua este rezultatul care apare atunci când apa își schimbă starea de agregare din vapori în lichid.

Lacul roz din Australia

Dacă ești în căutare de atracții turistice din întreaga lume, trebuie să afli despre Pink Lake, din Australia. Acesta este un lac cu apă sărată, care își obține culoarea fascinantă de la cantitatea de sare roz conținută. Nuanțele acestei ape pot varia în funcție de mai mulți factori. De exemplu, o concentrație mai mare de sare și reducerea procesului de evaporare a apei în timpul verii, vor da impresia că apa are nuanțe de mov.

În caz de urgență, copacii îți pot oferi apă

Dacă rămâi blocat într-o zonă greu accesibilă, unde nu ai acces la apa potabilă sau doar vrei să faci un experiment, poți încerca să obții lichidul vital de la copaci. Ai nevoie doar de o pungă de plastic, în care să introduci capetele unor crengi. Leagă punga fără să o rupi și lasă soarele să își facă datoria. În ceva timp vei observa cum apa se formează în interiorul pungii.

Apa are pH neutru

pH-ul are rolul de a măsura cât de acidă sau cât de bazică este o soluție, adică îți indică concentrația de ioni de hidrogen dintr-o substanță. În cazul apei, pH-ul are valoarea 7, adică este unul neutru, deci apa nu este nici acidă, nici bazică.

Totuși, nu toată apa va avea această valoare. De exemplu, apa de ploaie are un pH de 6.5, care se modifică în cădere, în contact cu aerul, implicit cu dioxidul de carbon, fenomen care crește aciditatea și scade pH-ul.

Apa este extrem de fascinantă, datorită proprietăților pe care le are și tuturor formelor în care poate fi găsită pe Glob. Nu uita să bei zilnic suficientă apă, pentru a rămâne hidratat!

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri