Curierul National: SunE: Strategia energetica este "un document mort"

Strategia energetica a Romaniei este "un document mort", iar statul trebuie sa privatizeze producatorii de energie, pentru ca nu are bani pentru investitii, considera Adrian Goicea, prim-vicepresedinte al Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie (SunE).

"Strategia energetica a fost una formala, la comanda Uniunii Europene, dar este neviabila, este un document mort. Privatizarea producatorilor de energie trebuie facuta, dar nu stiu daca mai gasim clienti. Daca se privatizeaza, putem exporta energie, iar state ca Turcia sau Grecia pot fi clienti. As vrea sa vad cine ar cumpara de exemplu complexul energetic Turceni, in conditiile in care se afla si la preturile actuale ale energiei", a declarat Goicea, ieri, pentru Mediafax.

Prim-vicele SunE, care detine si functia de director pentru Romania al Iberdrola Renewables, din grupul energetic spaniol Iberdrola, a adaugat ca statul se "cramponeaza" de proiectele energetice si de infrastructura, desi nu are fondurile necesare derularii investitiilor.

"Companiile practic nu mai pot face afaceri cu statul, pentru ca acesta nu mai are bani. Statul se cramponeaza sa faca el investitii in infrastructura, deci cu bani de la buget, in loc sa dea aceste proiecte in concesiune. Imi scapa motivele pentru care statul nu lasa din mana aceste proiecte. Ar fi mult mai simplu sa concesioneze aceste proiecte, de exemplu autostrazile. Noi nu trebuie sa inventam roata, ar fi cea mai mare prostie. Tot ce este proiect de stat stagneaza, pentru ca statul nu are bani", a adaugat el, opinand ca Romania are perspective si specialisti foarte buni in sectorul energetic, dar nu are bani pentru o serie de investitii necesare pentru eficientizarea sistemului energetic.

"Toate termocentralele trebuie sa se retehnologizeze, pentru eliminarea noxelor. Daca nu fac asta, se inchid sau vor trebui sa cumpere certificate de emisii. Asta inseamna ca vor creste pretul energiei, in orice varianta de investitie – termocentrale, hidrocentrale, energie regenerabila etc. Cine va face investitiile astea, avand in vedere ca statul nu are bani?", a mai spus Goicea.

Documentul de strategie energetica, elaborat in 2006, prevedea initial privatizarea unor producatori de energie, operatiune de care s-au aratat interesate mai multe mari grupuri energetice europene. Guvernele ulterioare insa au modificat de mai multe ori documentul si au exclus acest obiectiv. Anul trecut s-a decis comasarea celor mai importante companii de productie a energiei si de extractie a carbunelui in doua societati nationale si listarea la Bursa a pachetelor de actiuni ale acestora.

spot_img

Ultimele știri