Inceperea construirii primei facilitati de cercetare paneuropeana din estul Europei a fost aprobata de Guvern. Valoarea proiectului, care va fi finantat din fonduri europene, este de 280 milioane de euro.
Prima facilitate de cercetare paneuropeana din estul Europei, Extreme Light Infrastructure (ELI) – Nuclear Physics, va fi construita pe Platforma Bucuresti-Magurele, proiectul fiind deja aprobat de Guvern în sedinta de miercuri. Valoarea estimativa a constructiei este de 280 de milioane de euro si va fi finantata din fonduri europene, a anuntat ieri Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, precizand ca la proiect vor mai participa Ungaria si Republica Ceha.
”Pilonul de fizica nucleara al ELI presupune cel mai puternic laser din istoria stiintei si cel mai intens fascicul gamma din lume, permitand cercetatorilor din Romania si din celelalte tari participante la proiect explorarea sistematica, în premiera, a frontierei laser-materie nucleara. Acest vast program de investigație stiințifica va furniza date fundamentale care vor permite abordarea unor domenii stiințifice accesibile în urmatorii cinci ani datorita valorilor extreme ale parametrilor fizici (putere, energie, durata pulsurilor), dar si o bogata varietate de aplicații benefice pentru economia naționala si viața sociala a Romaniei, pe care laserii si acceleratoarele ce vor fi construite la Magurele le vor face posibile”, a anunțat ieri ministerul.
Cititi articolul in Curierul National.