In zona insulei se afla circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol
Pret de patru zile Romania are sansa sa-si sustina cauza in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, in cadrul procesului cu Ucraina pentru delimitarea spatiului maritim, potrivit site-ului Realitatii. In urma acestui proces, castigatorul va obtine 12.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, in care se afla resurse uriase de hidrocarburi.
Romania si Ucraina au pretentii asupra unei suprafete de peste 12.000 de kilometri patrati, in subsolul careia se afla circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 10 milioane de tone de petrol.
In cazul in care Romaniei ii va reveni zona disputata, tara noastra nu ar mai avea nevoie de importuri energetice in urmatorii 20 de ani. Ucraina ar epuiza aceleasi resurse in mai putin de 2 ani. Reprezentantii Romaniei vor cere delimitarea spatiului maritim din Marea Neagra dupa metoda pe care o prefera si aceasta instanta. Adica prin trasarea unei linii de demarcatie la egala distanta intre tarmul romanesc si cel ucrainean.
In perioada cuprinsa intre 2-19 septembrie, la Curtea Internationala de Justitie are loc faza orala a procesului prin care se vor delimita o data pentru totdeauna frontierele maritime, ca urmare a esuarii negocierilor.
Instanta internationala va stabili cu exactitate coordonatele geografice ale liniei de demarcatie care separa drepturile de exploatare de resurse ale Romaniei de cele ale Ucrainei in Marea Neagra.
Insula Serpilor joaca un rol important in proces
Pregatirile oficialilor romani constau in dosare ce contin pana la cele mai mici detalii. Acestia vor veni in fata instantei cu harti, grafice, precedente legale relevante. Pe scurt, cu toate armele si hotarati sa incline balanta in favoarea tarii noastre. Procesul, bazat pe o batalie a argumentelor juridice, va determina instanta sa ia in considerare coastele relevante, dar si asa-numitele caracteristici speciale. De exemplu, in acest caz, poate juca un rol hotarator Insula Serpilor, desi statutul ei nu face obiectul acestui proces.
Romania sustine ca Insula Serpilor este o stanca in mare, pentru ca aceasta palma de pamant nu are resurse proprii de apa. In schimb, autoritatile ucrainene s-au dat peste cap in ultimii ani ca sa demonstreze ca Insula Serpilor este locuibila. Au infiintat chiar si un sat pe insula, unde traiesc acum 155 de oameni, dintre care 50 de militari.
Pana cel mai tarziu in martie anul viitor, CIJ va taia nodul gordian si poate si marul discordiei. Ramane de vazut care dintre cele doua tari va primi o bucata mai mare din zona aflata in litigiu. In orice caz, Romania nu are ce pierde. Si in cel mai pesimist scenariu, tot ar ramane cu ceea ce au fost dispusi ucrainenii sa-i ofere la masa tratativelor.
Insula – o disputa veche intre Romania si Ucraina
Statul ucrainean sustine ca Insulei Serpilor trebuie sa i se acorde, pe langa ape teritoriale, platou continental si zona economica exclusiva in Marea Neagra, reprezentantii romani afirmand ca Insula nu se incadreaza in normele de drept pentru a i se acorda platou si zona economica.
In anul 1997 s-a semnat un tratat intre Romania si Ucraina prin care ambele state "au reafirmat ca frontiera existenta intre ele este inviolabila". Romania a semnat acest acord, ca o conditie a aderarii la NATO (care cerea Romaniei sa aiba tratate incheiate cu toate tarile vecine). Cu toate acestea, ambele parti au fost de acord ca daca nu se ajunge la niciun consens in urmatorii doi ani cu privire la frontiera maritima, fiecare parte se poate adresa pentru arbitraj Curtii Internationale de Justitie de la Haga.
La data de 16 septembrie 2004, partea romana a adus aceasta disputa impotriva Ucrainei in fata Curtii Internationale de Justitie cu privire la delimitarea platoului maritim dintre cele doua tari, intrucat insula nu are importanta socio-economica.
La 15 august 2005 Romania a depus un memoriu referitor la delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra. Romania a apelat la o astfel de sesizare unilaterala, dupa ce timp de sapte ani negocierile cu Kievul nu au dus la niciun rezultat in ceea ce priveste delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive, precum si a statutului Insulei Serpilor din Marea Neagra. Ucraina trebuia sa-si prezinte pozitia pana la data de 19 mai 2006.
Dupa anul 1980, odata cu descoperirea de rezerve considerabile de titei si gaze naturale in Marea Neagra, interesul pentru aceasta insula a crescut mult. Conventia O.N.U. asupra marii de la Montego Bay recunoaste dreptul statelor sa-si extinda apele teritoriale la 12 mile, si in zona de exclusivitate economica, la 200 de mile marine.
Recent, au fost descoperite zacaminte de petrol (10 milioane de tone) si de gaze naturale (1 miliard mł) in apropierea insulei. Resursele naturale nu sunt semnificative, dar urmeaza sa se faca prospectari in urmatorii 2-3 ani.
Companiile petroliere British Petroleum (BP) si Royal Dutch Shell au semnat contracte de prospectiuni cu Ucraina, iar compania Total cu Romania. Compania austriaca OMV (proprietara celei mai mari companii petroliere din Romania, Petrom) a semnat un contract cu un consortiu format din Naftogaz Ukrainy si Chornomornaftogaz pentru a participa impreuna la licitatia pentru concesionarea respectivei suprafete.
Platoul continental din jurul Insulei Serpilor este subiect al unei dispute intre Romania si Ucraina, litigiu care se judeca la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Miza disputei romano-ucrainene este in primul rand strategica – accesul in apele teritoriale – si economica – posibilitatea explorarii si, eventual, exploatarii resurselor de hidrocarburi.
Romania va fi reprezentata la Haga si de un judecator ad-hoc
Echipa Romaniei este condusa de Bogdan Aurescu, director general in Ministerul Afacerilor Externe, in calitate de agent al Romaniei la Curtea de la Haga. Romania va fi reprezentata la Haga si de un judecator ad-hoc, deoarece regulile Curtii prevad ca, atunci cand in componenta CIJ nu exista judecatori permanenti care sa aiba cetatenia partilor, fiecare echipa poate numi un judecator. Romania a ales sa fie reprezentata de Jean-Pierre Cot, presedinte al Societatii Franceze de Drept International si judecator la Tribunalul International pentru Dreptul Marii de la Hamburg.