Curierul National: Hidroelectrica va construi hidrocentrale de 3 miliarde de euro

Hidroelectrica a anuntat ieri un plan de investitii de 3 miliarde de euro in urmatorii 6-7 ani, ce vor viza constructia de hidrocentrale si microhidrocentrale, bani care vor fi asigurati din imprumuturi si din parteneriatele cu firme de profil din tara si din afara interesate de constructia de hidrocentrale.

Pentru urmatorii patru ani, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a anuntat constructia a peste 50 de hidrocentrale si reamenajarea si retehnologizarea a unora dintre cele mai mari puncte de lucru ale companiei.

"Pentru constructia de hidrocentrale vom trimite invitatii catre toti jucatorii mari de pe piata productiei de hidroenergie din Europa. Aici ma refer la companii preum E.ON sau GDF. Personal m-as bucura daca am avea parte de parteneriate, macar cu jucatori din linia a doua, precum Iberdrola, dar si in acest caz va fi foarte greu, pentru ca nu avem multe proiecte mari, care sa le starneasca pe deplin interesul", a declarat, intr-o conferinta de presa, Mihai David.

Hidroelectrica are 6 mari rauri pe care va construi noile unitati de productie. Acesta crede ca primele interesate vor fi companiile care deja au cumparat hidrocentralele mici in Romania. "La Energy Holding sau Romelectro nu voi trimite, ca vor citi in ziare" a mai spus David.

Peste 1,6 miliarde euro pentru constructia de hidrocentrale

Potrivit datelor prezentate de oficialul companiei, vor fi construite 11 noi hidrocentrale pe raul Buzau care vor avea o capacitate instalata de 110 MWh si o capacitate de productie de 157 GWh anual, ce va presupune o investitie de 325 milioane de euro.
Un alt rau important este Muresul, pe care se vor construi 10 hidrocentrale noi, ce vor avea o putere totala instalata de 40 MWh, insa cu o capacitate de productie de aproximativ 195 GWh pe an.

Investitiile pe Mures se vor ridica la aproape 250 de milioane euro. Pe Aries, Hidroelectrica vrea sa construiasca 7 noi unitati de productie cu o putere de doar 30MWh, insa o capacitate de productie de 150 GWh anual, printr-o investitie de 246 milioane euro.

Pe Somes, compania pregateste nici mai mult nici mai putin de 19 centrale noi, ce vor avea o putere instalata de 60 MWh si o capacitate anuala de 330 de GWh ce vor necesita costuri de 623 de milioane de euro.

Pe Olt se va mai construi o centrala de 25 MWh cu 71 de mil. euro, in timp ce pe Siret se vor ridica doua noi unitati pentru care investitia este estimata la 100 de milioane de euro, insa nu s-a finalizat documentatia pentru a preciza costurile exacte. Toate aceste centrale vor produce anual peste 900 de GWh, iar investitia totala trece de 1,6 miliarde de euro.

Seful Hidroelectrica a anuntat ca in planul de 3 miliarde de euro sunt cuprinse si centralele de la Tarnita-Lapustesti si retehnologizarea centralelor mari, precum Stejarul de la Bicaz, Vidraru si Retezat.

Directorul general al principalului producator de hidroenergie din Romania a explicat de ce a oprit vanzarea microhidrocentralelor. "Primul lucru pe care l-am facut cand am venit la Hidroelectrica a fost sa opresc vanzarile. Mi s-a parut cea mai mare prostie. Daca as fi continuat, e ca si cum mi-as crea singur competitie la mine acasa", a explicat Mihai David.

Hidroelectrica a inregistrat la sapte luni un profit operational de 890 milioane lei, cu 48% mai mare fata de nivelul din perioada similara a anului trecut si cu 100 milioane lei peste intregul castig operational din 2009. Compania a avut in perioada analizata un profit brut de 332 milioane lei, inclusiv provizioane, mai mare cu 140 milioane lei. Afacerile au avansat cu 400 milioane lei, la 1,8 miliarde lei.

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, spera ca viitorii campioni nationali Electra si Hidroenergetica sa se infiinteze la 1 ianuarie 2011, in caz contrar totul trebuie regandit. "Sper ca acesti doi campioni nationali sa se infiinteze la 1 ianuarie 2011, altfel trebuie regandit tot, rediscutat in AGA si Consilii de Administratie pentru toate componentele sistemului. Asta este minimal, apoi se schimba valorile de evaluare ale fiecarui activ", a afirmat David.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri