Curierul National: Din 2 august se lanseaza creditele pentru reabilitarea termica

Guvernul a primit pana in prezent o singura confirmare de creditare cu garantia statului a lucrarilor de reabilitare termica a locuintelor, din partea CEC Bank, imprumuturile putand fi obtinute incepand cu data de 2 august, a anuntat ieri premierul Emil Boc. "Sper ca pana la 2 august, termenul stabilit pentru incheierea conventiilor de creditare a lucrarilor de reabilitare termica sa primim raspunsuri si de la alte banci", a spus Boc.

Potrivit unui comunicat remis ieri de CEC Bank, incepand cu data de 2 august, creditul pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit, poate fi accesat atat de asociatiile de proprietari, cat si de proprietarii locuintelor unifamiliale, persoane fizice.

"Clientii vor putea accesa credite pentru reabilitarea termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente, repararea, inlocuirea sau achizitionarea cu montaj a centralei termice de bloc/scara, respectiv a centralei termice aferente locuintei unifamiliale, precum si a instalatiilor aferente acesteia, precum si pentru introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala sau totala a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat si/sau incalzire", a comunicat ieri institutia bancara.

In conformitate cu OUG 69/2010, dobanda este subventionata integral de stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, perioada de creditare este de maximum 5 ani, iar banca nu percepe comision de rambursare anticipata si nici comision de neutilizare. Totodata, creditele beneficiaza de garantie guvernamentala in proportie de 100% prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Imprumuturile nu pot depasi 7.400 euro pe locuinta

Conform ordonantei adoptate miercuri de Guvern, reabilitarea termica a locuintelor va fi garantata de stat numai in limita a 7.400 euro inclusiv TVA pentru cladirea tip locuinta unifamiliala si a 1.850 euro, inclusiv TVA, pentru fiecare camera de locuit, echivalentul in lei fiind stabilit in functie de media anuala a cursului de schimb leu/euro estimata de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul in curs.

Documentul prevede ca persoanele fizice, nu numai asociatiile de proprietari pot beneficia de imprumuturi de maximum 90% din valoarea lucrarilor de reabilitare termica a cladirilor, aceste credite urmand sa fie garantate de stat, iar dobanda sa fie subventionata.

Normele de aplicare a acestei ordonante stabilesc totodata si criteriile de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca beneficiarul si banca, precum si constructorul.

Astfel, pentru a beneficia de imprumutul de 90% din valoarea devizului, asociatiile de proprietari trebuie sa dovedeasca faptul ca niciunul dintre locatari nu inregistreaza mai mult de 2 rate scadente si neachitate la plata cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, in ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluarii eligibilitatii de catre finantator, aceeasi conditie aplicandu-se si proprietarului persoana fizica.

Constructorii trebuie sa accepte plata cu o luna de intarziere

Pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, constructorul trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii, care sa ateste ca are drept obiect de activitate domeniul constructiilor, nu are datorii la bugetul de stat si cel local si are capacitatea financiara de a angaja si executa lucrari, "in conditiile in care plata pentru facturile depuse la finantator in luna curenta si aferente situatiilor de lucrari executate in luna precedenta se efectueaza in prima zi lucratoare a lunii urmatoare lunii depunerii documentelor de plata".

O alta conditie impusa constructorilor este de a avea angajati calificati pentru lucrarile de reabilitare termica si sa aiba experienta in domeniu, "confirmata prin scrisoare de recomandare de la cel putin un beneficiar persoana juridica, pentru care a executat lucrari similare ca natura si valoare, insotita de copia procesului verbal de receptie a lucrarilor, din care rezulta executarea lucrarilor fara obiectiuni".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri