Comisia Europeana (CE) a adoptat o comunicare privind forajele petroliere offshore si a anuntat ca vrea sa introduca norme de siguranta la nivelul Uniunii Europene in aceasta privinta.
Noile standarde la nivelul intregii Uniuni vor trebui sa includa criterii de acordare a permiselor de foraj, controale pe platforme si mecanisme de control al sigurantei. Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a afirmat cu aceasta ocazie ca "siguranta nu este negociabila. Trebuie sa ne asiguram ca in apele europene nu va avea loc niciodata un dezastru asemanator celui din Golful Mexic.
Iata de ce propunem ca bunele practici existente deja in Europa sa devina un standard pentru intreaga Uniune Europeana."
Propunerea legislativa, prezentata la inceputul lui 2011
Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene, comunicarea adoptata de colegiul comisarilor, intitulata "Abordarea provocarilor la adresa sigurantei activitatilor offshore de exploatare a petrolului si gazelor", recomanda adoptarea unei legislatii specifice a UE privind platformele petroliere, in scopul asigurarii celor mai ridicate standarde de siguranta din lume, anuntand ca o propunere legislativa formala ar putea fi prezentata la inceputul anului 2011.
Conform sursei citate, comunicarea Comisiei vizeaza standarde privind preventia, masurile de reactie si raspunderea financiara, propunand, totodata, ca atunci cand se acorda permise pentru noi foraje, statele membre sa se asigure ca respectivele companii petroliere indeplinesc cerintele esentiale ale UE: sa aiba un plan de urgenta si sa demonstreze ca au la dispozitie mijloacele financiare necesare pentru a compensa daunele cauzate mediului de un eventual accident.
La capitolul controale, Comisia propune ca platformele petroliere sa fie controlate de autoritatile nationale, iar aceste sarcini de supraveghere ale autoritatilor nationale sa fie evaluate de experti independenti. Totodata, Comisia Europeana invoca necesitatea standardelor tehnice pentru echipamentele de siguranta, care sa garanteze autorizarea exclusiva a echipamentelor de control, mai ales dispozitivele de prevenire a exploziilor, care indeplinesc cele mai ridicate standarde de siguranta.
Daunele
In privinta daunelor si reactiilor in cazul unor dezastre ecologice, Comisia precizeaza ca acele companii petroliere responsabile trebuie sa curete si sa remedieze daunele cauzate mediului in urma unui accident intr-o zona aflata la maximum 200 de mile nautice de coasta. De asemenea, Comisia a explicat ca aceasta abordare este necesara la nivelul intregii UE, pentru ca daunele ecologice, economice si sociale generate de un eventual accident in larg au efect transfrontalier.
Decizia Comisiei Europene vine in urma exploziei platformei Deepwater Horizons din Golful Mexic, din data de 20 aprilie, lucru care a determinat reanalizarea normelor existente privind platformele petroliere.
In acest sens, Parlamentul European a adoptat, in data de 7 octombrie, o rezolutie non-legislativa, in care sublinia faptul ca UE trebuie sa impuna reguli mai stricte privind siguranta explorarii de petrol si compensatiile in cazul unei maree negre, precum cea din Golful Mexicului, solicitand Comisiei sa revizuiasca legislatia in vigoare in temeiul careia detinatorii de licente de exploatare offshore a petrolului pot inchiria instalatiile unor parti terte.