Curierul National: In cautarea diavolului tasmanian

Tasmania, cel mai mic stat din Australia, este o insulita din sud ce reprezinta ultima bucata de pamant pana la vasta intindere de gheata a Antarcticii. Acest teritoriu reprezinta o destinatie speciala, pentru ca este un loc inedit unde ai sentimentul ca pasesti spre alta lume. Aici pot fi regasite cateva orase istorice interesante care au multe de spus.

Centrul insulei este dominat de spectaculosii munti ce au inaltimi cuprinse intre 1.000 – 1.400 m.
In componenta statului tasmanian, pe langa insula cu acelasi nume, care reprezinta aproximativ 94% din teritoriu, mai intra si alte insule mici precum King, Flinders, Bruny si Insula Macquarie, situata in sudul Oceanului Indian.

Istoria acestui loc a inceput a fi scrisa in momentul in care primii locuitori ai Tasmaniei s-au stabilit pe insula, cu 25.000 de ani inainte de sosirea europenilor. In anul 1642, primul european care a ajuns in Tasmania a fost navigatorul olandez Abel Tasman, care a botezat insula "Pamantul lui Van Diemen" in onoarea guvernatorului de atunci al Companiei Olandeze a Indiilor de Est. In anul 1770, insula a fost luata in stapanire de James Cook, in numele Marii Britanii. In 1803, pe insula, a fost intemeiata prima asezare europeana cu rol de colonie penitenciara. Ocnasii in catuse erau pusi sa taie copaci, sa munceasca in minele de carbune si in carierele de piatra si sa construiasca poduri si drumuri, fiindu-le, in acest timp, interzis sa vorbeasca intre ei. Cine incalca regulile era inchis intr-o celula lipsita de lumina, in care nu rareori se intampla sa isi piarda mintile. Colonia penitenciara din Tasmania a fost lichidata in anul 1877.

Hobart, capitala Tasmaniei, contine aproximativ 40% din populatia statului. Orasul este situat langa Oceanul Pacific si a fost infiintat in 1804, ca o colonie de detinuti. Denumirea sa a fost obtinuta dupa numele lordului englez Robert Hobart, care era seful inchisorii respective. Treptat, insula a fost colonizata de populatia saraca din insulele britanice, ce venea aici pentru pamant, si de detinutii eliberati.

Misterul din jurul tigrului tasmanian

Aceste locuri nu s-au facut remarcate in lume prin dimensiunile sau frumusetile zonei, ci prin anumite specii de animale salbatice ce au trait sau inca mai supravietuiesc aici.

Tigrul tasmanian este un animal care a disparut in 1936. Acesta era un animal foarte raspandit in tara in 1803, anul in care au venit primii colonisti europeni. El semana cu un caine mare cu corp lung, dungat, coada mare cu par aspru si cap de dimensiuni mari in comparatie cu corpul. Tigrul era cel mai mare animal carnivor cu marsupiu, iar ultimul exemplar a murit in captivitate in anul 1936 la Gradina Zoologica Hobart.

Cercetarea oamenilor de stiinta presupune colectarea de mostre de ADN din resturile animalelor gasite in Tasmania in anii 1950 – 1960, pastrate la muzeul din zona. Daca se vor gasi urme de ADN, atunci rezultatele vor fi foarte importante, mai ales ca ultimul tigru tasmanian in libertate a fost ucis in 1918. In plus, se va compara ADN-ul din oasele tigrului tasmanian cu cel al diavolului tasmanian, pentru a stabili daca cele doua animale erau specii diferite sau nu. Desi acest lucru este putin probabil, unii cercetatori considera totusi ca este vorba de doua specii, din cauza ca tigrul tasmanian era mult mai mare decat diavolul.

Specialistii nu se dau batuti

Cercetatorii australieni, in colaborare cu omologii lor americani, au reusit sa readuca la viata o gena a tigrului tasmanian, animal disparut in trecutul apropiat, a anuntat Mike Archer, decanul Universitatii australiene din New South Wales.

Proiectul a prevazut inocularea unor celule dintr-un exemplar conservat de tigru tasmanian intr-un embrion de soarece si este, totodata, primul proiect care prevede inocularea ADN-ului unui animal disparut intr-un organism viu, a declarat Andrew Pask, cercetator la Universitatea din Melbourne.

Cercetarile oamenilor de stiinta prevad readucerea la viata si a altor animale disparute din fauna australiana, mergand pana la posibilitatea de a reinvia uriasii dinozauri.

"Tehnica pe care am pus-o la punct ne permite sa resuscitam ADN-ul unor specii disparute, asa cum sunt mamutul, Omul de Neanderthal sau chiar dinozaurii, in situatia in care putem preleva o mostra completa de ADN din fosilele acestora", subliniaza acelasi Pask.

Exemplarul din care s-a prelevat mostra de ADN are 100 de ani vechime si a fost pastrat, pana in prezent, in alcool.

Autoritatile locale iau masuri pentru protejarea diavolului tasmanian

In scopul impiedicarii disparitiei speciei de diavoli tasmanieni, Guvernul a aprobat deja crearea unei rezervatii pentru exemplarele sanatoase.

Unul dintre simbolurile Australiei, diavolul tasmanian este nevoit sa faca pui inca din perioada sa de adolescenta, ca raspuns la o forma infectioasa de cancer care distruge aceasta specie. Aceasta descoperire marcheaza primul caz de boala infectioasa care conduce la imperecherea timpurie la mamifere. Dar oamenii de stiinta atrag atentia ca acest lucru nu este suficient pentru ca marsupialul sa supravietuiasca mai mult de 20 de ani.

Desi imperecherea timpurie ajuta la crearea unor exemplare mai robuste, dr. Menna Jones, de la Universitatea din Tasmania, a declarat ca declinul populatiei este extrem de ingrijorator.

Boala este imprastiata printr-un mecanism neobisnuit, atunci cand luptele intre animale permit celulelor canceroase dintr-un marsupial sa treaca la celalalt, desi in mod normal ar trebui respinse de organismul receptor.

Rezultatul, o tumoare faciala a diavolului tasmanian, nu le mai permite animalelor sa manance. Animalele afectate mor la cel mult un an de cand ating varsta maturitatii, astfel incat ele sunt impinse sa faca pui inca din adolescenta lor. Ele supravietuiesc doar cat sa faca o singura serie de pui. Primele simptome au aparut in 1996, iar pana in 2007 jumatate din zona ocupata de diavolii tasmanieni era afectata de aceasta boala.
Pentru a ajunge pe taramul australian:

– Fie alegeti o croaziera ce porneste de la un pret de 1.895 euro/persoana intr-o luxoasa nava de 6 stele pentru o perioada de 11 zile. Astfel puteti descoperi frumuseti nebanuite. Australia este cel mai recent descoperit continent si de aceea ofera sansa vizitarii unor destinatii mai putin explorate, dar cu siguranta interesante, datorita gradului sporit de noutate. Apele cu care se invecineaza (Marea Timor, Marea Coralilor, Marea Tasmaniei si Oceanul Indian) fac din Australia un concurent puternic al "batranului continent".

– Fie alegeti sa mergeti direct la destinatie printr-un zbor la Melbourne pentru un pret de 924 euro si de acolo se face legatura cu Hobart. Iar pentru cazarea la un hotel de 3 stele trebuie sa scoateti din buzunar suma de 81 de euro iar pentru o cazare de 4 stele sunteti nevoiti sa achitati 131 de euro.

spot_img

Ultimele știri