Presedintele Asociatiei Americane a Profesorilor acuza compania BP ca incearca sa "cumpere" cei mai buni oameni de stiinta si academicieni pentru a-si asigura apararea in dosarul poluarii din Golful Mexic, informeaza BBC News online.
"Este vorba de o corporatie foarte mare care incearca sa cumpere tacerea mediilor academice", afirma Cary Nelson. Pana acum, BP risca peste 300 de actiuni judiciare.
Intr-un comunicat, British Petroleum a anuntat ca a angajat numerosi oameni de stiinta specializati in "resursele din Golful Mexic".
Potrivit unei copii a contractului, obtinuta de BBC, acesti oameni de stiinta nu pot publica studiile realizate la cererea BP si nu pot discuta despre aceste evaluari timp de trei ani. In plus, acesti experti vor putea efectua studii pentru alte entitati doar daca activitatile nu vor coincide cu interesele BP.
Bob Shipp, seful catedrei de Stiinte marine de la Universitatea South Alabama, este unul dintre academicienii abordati de BP. "M-au contactat si mi-au spus ca doresc sa angajeze intregul departament pentru dezvoltarea celui mai bun plan posibil dupa poluarea din Golful Mexic", afirma Shipp.
Platforma petroliera de foraj la mare adancime Deepwater Horizon, detinuta de British Petroleum (BP), a explodat pe 20 aprilie cauzand moartea a 11 angajati si ruperea unui put care deverseaza de atunci titei in apele Golfului Mexic, incidentul fiind cel mai grav dezastru ecologic din istoria Statelor Unite.
British Petroleum pare sa gestioneze din ce in ce mai greu situatia din Golful Mexic, in ciuda faptului ca a deschis zeci de birouri ai caror angajati se ocupa de victimele poluarii. Mai mult, avand in vedere ca putul rupt deverseaza peste 100.000 barili de petrol pe zi, potrivit estimarilor grupului britanic, situatia nu pare sa ia curand sfarsit, costurile fiind din ce in ce mai ridicate.