Curge petrol in Golful Mexic

Text de Ionut Purica

De circa o luna curge petrol in Golful Mexic dintr-o conducta rupta de la un foraj submarin de mare adancime. Accidentul petrolierului Exxon Valdez din Alaska ramane din ce in ce mai mic fata de cantitatea de petrol care continua sa polueze coastele Louisianei (SU A).

British Petroleum (BP), compania care exploateaza platforma marina de extractie petrol in cauza, a format un fond de 20 de miliarde de dolari pentru acoperirea daunelor. Evident, fondul a fost constituit dupa negocieri „la baioneta” cu guvernul SUA.
 
Presedintele companiei a fost adus in fata unei comisii senatoriale de ancheta formata special dupa ce petrolul a ajuns in zonele de mlastini de pe coasta americana. S-a creat un grup de specialisti care propun solutii de inchidere a conductei si, pe masura ce trece timpul, de colectare a petrolului deversat in ocean. Solutiile incercate pana acum nu au dat rezultatele scontate: creste cantitatea de petrol care curge, iar actiunile BP scad.

Daca ne gandim in perspectiva, se spune ca disparitia comunismului s-a datorat neinternalizarii costurilor de capital si ca disparitia capitalismului va fi cauzata de neinternalizarea costurilor de mediu. Avem un exemplu mai sus a ce inseamna internalizarea costurilor de mediu.

Acest eveniment extrem, provocat de om, va conduce la o reasezare a costurilor de asigurare, cu evidente urmari asupra costurilor produselor petroliere la pompa si, poate, si o readucere aminte a formarii LLOY D, ca fond mutual de protectie a armatorilor englezi impotriva pierderilor de corabii scufundate de uragane: companiile petroliere vor constitui un fond de protectie impotriva unor evenimente cu impact masiv asupra mediului.
 
Daca nu se vor gasi metode de oprire a deversarilor de petrol, va veni probabil cineva cu solutia de a aduna petrolul de la suprafata apei si de a-l pune in rezervoare, initiind astfel un nou mod de colectare. In orice caz, efectele asupra faunei, florei etc. din zona afectata sunt inspaimantatoare.

Este probabil ca evenimentul din Golful Mexic sa dea un impuls si surselor regenerabile de energie, inclusiv masinilor electrice, atat direct, ca efect al cresterii nivelului de constiinta sociala, cat si indirect, ca efect al impactului economic.

In deceniile trecute se aratau cu degetul centralele nucleare si se faceau analize de risc extinse asupra acestei surse de conversie de energie. Iata ca schimbarile climatice si evenimentele de tipul celui descris mai sus ne pun in situatia de a extinde analizele de risc asupra celorlalte surse de conversie de energie, pe fondul revenirii centralelor nucleare, despre care se constata ca nu sunt atat de rele pana la urma.

In perspectiva internalizarii externalitatilor de mediu cred ca va trebui sa incepem studii serioase si profunde, care sa ne pregateasca pentru un eveniment similar in Marea Neagra. Trebuie sa intelegem ca victoria in procesul international care ne-a adus o platforma cu resurse petroliere importante in Marea Neagra ne-a adus si responsabilitatea de a fi pregatiti pentru un eveniment precum cel din Golful Mexic. Ar fi bine sa ne gandim de pe acum la masuri de controlare a unui potential risc combinat indus de om si cu efecte naturale de poluare pe scara larga. De altfel, daca ne gandim bine, un fond de 20 de miliarde de dolari ar fi foarte bun pentru a ne scoate din criza.

Evident, costurile sociale, de mediu sau economice rezultate din aparitia unui asemenea eveniment nu pot fi traduse in bani. Evenimente cum este cel mentionat mai sus nu sunt izolate si singulare. Uniunea Europeana a emis Directiva numita „Seveso” pentru reactie la evenimente produse de om si o directiva specifica de reactie la evenimente produse de inundatii. De asemenea, exista o directiva privind retelele critice. Propunem initierea unui program de unificare a acestor directive intr-una care sa acopere evenimentele extreme produse de om si/sau de natura si care program sa analizeze si situatiile in care un eveniment produs de om este amplificat de conditiile de mediu, astfel incat efectul combinat sa aiba costuri amplificate. Speram ca urmatorul eveniment de acest fel sa ne gaseasca pregatiti.

spot_img

Ultimele știri