Multi stim faptul ca rezervatia naturala Tampa se intinde pe o suprafata de 150 hectare, fiind singura rezervatie peisagistica din judetul Brasov. Potrivit legislatiei, Tampa este zona protejata, adapostind 22 de specii de pasari de interes european, patru specii de mamifere si trei habitate. In cateva cuvinte, Tampa este o bogatie verde pentru Brasov si nu numai. Mai bine spus era, deoarece asistam incepand din vara lui 2007 la o ofensiva a unor mastodonti imobiliari. Ansamblul rezidential "Tampa Gardens" iese atat de mult in evidenta, incat muntii palesc in spatele acestei mega-constructii care umbreste aproape un sfert din versantul rezervatiei.
Orasele care atrag ca un magnet, de cativa ani incoace, tot mai multe investitii imobiliare sunt Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi si Brasov. In orase precum Brasov, numarul proiectelor mari de apartamente aflate in lucru depaseste peste 4.000 de unitati locative. Piata imobiliara brasoveana este incurajata de potentialul sau turistic, in prezent fiind in derulare aici multe proiecte de investitii. Acestea nu tin cont de faptul ca unii pun pret pe valoarea peisagistica ori a speciilor de mamifere existente in zona, ci sunt manate doar de interese financiare.
Partia de pe Tampa este cea mai cautata locatie din zona Brasov. In zona, se afla in plina constructie proiectul Tampa Gardens, un ansamblu rezidential cu 256 de apartamente, dotat cu spatii dedicate sporturilor, centru Spa si piscina. Principalele zone din Brasov care au primit dezvoltari rezidentiale sunt Noua, Racadau, Tampa, Tractorul, Ghimbav si Stupini. Asadar, un lant al slabiciunilor a inceput sa stranguleze tubul de oxigen al brasovenilor. Racadaul este deja asfixiat, Dealul Cetatii a ramas aproape fara vegetatie, insa, macaralele lucreaza din greu.
Petitie pentru stoparea invaziei de blocuri in mijlocul Rezervatiilor
Luand cunostinta de demersul unor brasoveni care au postat o petitie pe site-ul cu acelasi nume, prin care vor sa opreasca aceasta cotropire imobiliara in zona, ne-a revenit in memorie o declaratie facuta in urma cu catva timp de primarul Brasovului. Acesta avertiza inca de acum doi ani ca Muntele Tampa va deveni un obiectiv turistic recreativ si educativ.
El anunta, cu titlu de lauda, inca de prin anul 2006 inaltarea unor parcuri de locuinte. Ceea ce nu intelegem este faptul ca lumea se fereste sa vorbeasca despre ceea ce se petrece in realitate pe terenul pe care se dezvolta "Tampa Gardens". Oricine o face alege anonimatul. Cu toate ca purtatorul de cuvant al Primariei, Florin Toarcea, ne-a spus ca administratia a dat autorizatia in baza avizelor de mediu, surse demne de incredere ne-au explicat faptul ca investitorii de la "Tampa Gardens" au luat doar o hartie fara a intocmi, in prealabil, un studiu de impact, avand in vedere ca in imediata vecinatate exista rezervatia naturala Tampa.
Aceleasi surse ne-au spus ca ar fi fost necesar si un aviz al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, precum si al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Pe de alta parte, fiind vorba de rezervatie naturala, nu ar fi fost posibila concesionarea terenului intr-un asemenea scop. Dincolo de orice demers facut de unul sau altul, se vede treaba ca exista o firma care construieste doua blocuri P+12, sfidand arhitectura locului si legile bunului simt.
Pentru mai multe informatii viziteaza Curentul