Curentul: Brasovenii se lupta cu poluarea

Un raport intocmit de specialisti arata ca traficul auto intens si intreprinderile nu sunt singurele surse de poluare, ci si centralele de apartament afecteaza calitatea aerului. Anul trecut, reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile afirmau ca judetul Brasov figura in topul celor mai poluate zone din tara. Chiar si in atare situatie, exista unii agenti economici care nu se sinchisesc de aceste realitati si pun umarul la o poluare si mai periculoasa. Aceasta este concluzia celor de la o organizatie nonguvernamentala care a initiat un demers prin care urmareste sa stopeze constructia unei fabrici de pal in cartierul Stupini din Brasov.

Pe site-ul http://www.petitieonline.ro/petitie/investitie_s_c_strong_kronospan_strong_s_a_la_brasov_-p09880056.html este publica petitia adresata prim-ministrului, prin care se solicita interventia Corpului de Control al Guvernului, precum si al celor de la Ministerul Mediului. Cei care au demarat procedura de suspendare spun ca SC Kronospan Romania SRL are in plan constructia unei fabrici de pal in cartierul Stupini din Brasov, la granita cu zona rezidentiala. In procesul de prelucrare a palului se foloseste o substanta numita formaldehida, care in cantitati mari este extrem de nociva organismului uman, avand chiar posibil efect cancerigen. Societatea a fost de altfel amendata in 2007 cu 320.000 lei pentru nerespectarea normelor de mediu si a autorizatiei de mediu, iar in 2008 – cu 180.000 lei. Din acestia, 80.000 lei reprezinta amenda pentru neanuntarea autoritatilor de mediu cu privire la un incident soldat cu depasirea de doua ori a valorii maxim admise la formaldehida.

Care este istoria afacerii

In anul 2002, SC Kronospan Romania SRL a obtinut autorizatia de construire cu nr. 265 din 2002, eliberata de Primaria Municipiului Brasov, autorizatie in care s-a prevazut o durata de executie a lucrarilor de 10 ani, respectiv pana in anul 2012. In prezent, se lucreaza intens pe santierul Kronospan de la marginea zonei rezidentiale a Brasovului. In aceasta perioada, in zona cu pricina se lucreaza cu mare elan, folosindu-se utilaje de constructii-transport de mare performanta si capacitate. Se pare ca actiunea se deruleaza in pofida opozitiei ferme a opiniei publice si cu ignorarea minimelor norme de protectie a mediului, a apei si a solului, a lipsei autorizatiilor de mediu aferente lucrarilor si a aprobarilor edilitar-urbanistice in acord cu legislatia in vigoare. Aceste elemente sunt puse in evidenta de raspunsurile oficiale primite de la organele si institutiile competente cu atributii in domeniu si confera un caracter de crasa ilegalitate, un veritabil atentat la sanatatea populatiei municipiului Brasov si a zonelor limitrofe.

Ce spun acuzatii

Asa cum ni s-a parut si firesc, am incercat sa aflam si punctul de vedere al celor de la SC Kronospan, doar ca la capatul celalalt al telefonului ne-am lovit de refuzuri clare ori de o secretomanie greu de explicat. In prima faza ni s-a facut legatura cu Bogdan Barsan care, dupa ce i-am explicat ce dorim sa aflam, ne-a spus ca nu este abilitat sa vorbeasca, asa incat ne-a plasat mai departe. Am nimerit la Alina Maftei, care ne-a explicat cum ca nu este autorizata sa dea detalii si cum societatea lucreaza cu o firma ce ar putea sa ne dea informatii. Doar ca, ghinion, "persoana respectiva (sac!) lipseste o saptamana". Asa ca ni s-a cerut sa mai revenim. Vom reveni, dar, cu detalii privind soarta brasovenilor, care trebuie sa reziste cu stoicism poluarii.

Pentru mai multe informatii viziteaza Curentul

spot_img

Ultimele știri