Curentul: 10 milioane de oameni se muta anual din cauza zgomotului

Zgomotul a devenit o problema atat de mare, incat aproape 10 milioane de oameni sunt fortati in fiecare an sa se mute din cauza vecinilor galagiosi sau a cartierelor zgomotoase, arata un studiu realizat de o renumita firma suedeza producatoare de electrocasnice.

Poate multi dintre dumneavoastra s-au intrebat daca nu cumva masurile de etichetare a zonelor din punctul de vedere al numarului de decibeli sunt un simplu moft. Trendul si realitatile comunitare infirma aceasta ipoteza.
Jumatate din populatia europeana locuieste intr-un mediu zgomotos, motiv pentru care o treime sufera de insomnie. Cel mai deranjant gen de poluare fonica este cel creat de vecinii zgomotosi (in special certurile, copiii si muzica foarte tare). Dar si aparatele electrocasnice pot crea adevarate drame. 1 din 6 europeni se declara afectati de sunetele insuportabile ale acestora. Cel mai deranjant este zgomotul produs de aspiratoare, masini de spalat, hotele si uscatoarele de rufe. Bucataria este spatiul cel mai zgomotos, deoarece din ce in ce mai multi oameni "traiesc" in bucatarie, folosind-o si pentru multe activitati, precum ascultatul muzicii sau privitul la televizor. Pentru unii, a devenit dormitor cel putin o data pe saptamana. Insa nu numai casele sunt afectate de zgomot ci si bisericile. Un exemplu este Catedrala "Sf Dumitru" din Craiova, unde a fost interzisa difuzarea slujbelor prin sistem de amplificare audio, din cauza vecinilor care au reclamat poluarea fonica.

Un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca 3 la suta dintre atacurile de inima sunt provocate de poluarea fonica, adica o mie de persoane mor anual din cauza zgomotului. Mecanismul de declansare al bolii este progresiv: intai palpitatii, apoi cresteri ale tensiunii arteriale si in final se ajunge la atac de cord.

Pentru mai multe informatii viziteaza Curentul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri