Primăvara s-a instalat și, odată cu ea, vine ocazia perfectă de a ne reîmprospăta locuințele, de a face curățenie și de a scăpa de unele lucruri vechi și care ocupă spațiu în casă fără folos. Curățenia de primăvară nu înseamnă doar o casă curată – este o oportunitate de a ușura încărcătura mentală și de a crea un spațiu care să susțină bunăstarea. Iată un ghid pas cu pas pentru a aborda curățenia de primăvară în mod ecologic și conștient în acest sezon.
De ce contează curățenia eco-friendly de primăvară
Curățenia de primăvară sustenabilă poate reduce risipa, scădea utilizarea substanțelor chimice și ne poate ajuta să evităm impactul ecologic al consumului excesiv.
Această curățenie de dinainte de sărbătoarea de Paște susține, de asemenea, un stil de viață minimalist, ajutându-ne să adoptăm principiul „mai puțin înseamnă mai mult” prin eliminarea a ceea ce nu avem nevoie, păstrând doar ceea ce prețuim cu adevărat și făcând alegeri ecologice pe parcurs.
Beneficiile curățeniei eco-friendly de primăvară includ:
- Reducerea impactului asupra mediului: Folosirea materialelor și metodelor sustenabile păstrează substanțele chimice dăunătoare departe de sistemele noastre de apă și reduce deșeurile în gropile de gunoi.
- Minimalism conștient: Prin eliminarea ordonată a surplusului, devenim mai intenționali în privința consumului nostru și creăm un mediu acasă care susține claritatea mentală.
- Sănătate: Înlocuirea produselor de curățat chimice cu soluții naturale îmbunătățește calitatea aerului interior, făcând locuințele noastre mai sănătoase atât pentru oameni, cât și pentru animale de companie.
Cum să abordezi curățenia de primăvară
Dacă vrei să minimizezi risipa și să fii conștient și grijuliu față de mediul înconjurător, atunci când te apuci de curățenia de primăvară, fii atent la aceste aspecte:

Renunță la uneltele de curățat de unică folosință
Evaluează ce folosești și cercetează cele mai bune metode de a elimina obiectele risipitoare. Asta lucru poate însemna orice, de la înlocuirea prosoapelor de hârtie cu șervețele reutilizabile, până la fabricarea propriilor șervețele dezinfectante reutilizabile din cârpe curate, alcool izopropilic și uleiuri esențiale.
Schimbă produsele de curățat cu unele ecologice
Astăzi, există o mulțime de produse de curățat de înaltă calitate și eficiente care îți vor face treaba fără a polua mediul. Caută produse ecologice în drogherii sau supermarketuri ori magazine naturiste. Puncte bonus dacă ambalajul este reciclabil sau biodegradabil! Dacă nu găsești, le poți face acasă, reutilizând unele din recipientele pe care voiai să le arunci precum sticle de sticlă sau borcane.
Lasă hainele să se usuce la aer
Poți reduce semnificativ consumul de energie lăsând hainele să se usuce la aer. În zilele cu soare și briza primăverii, agăță-ți hainele pe o sfoară pe terasă, balcon sau în curte pentru a profita din plin de aerul proaspăt. Uscarea la aer va ajuta, de asemenea, la prelungirea vieții materialelor.
Fabrică-ți propriile produse de curățat
Combină soluții de curățat pe care le poți personaliza cu ingrediente precum lămâie, oțet, alcool izopropilic, uleiuri esențiale și alte ingrediente parfumate, în funcție de suprafețele din casa ta.
Învață să reciclezi corect
Curățenia de primăvară nu înseamnă doar curățenie, ci și stabilirea unor obiceiuri mai bune pentru lunile următoare. Învață din rândurile de mai jos unde să reciclezi mobila veche, electrocasnicele pe care nu le mai folosești și alte lucruri.
Refolosește hainele vechi
Transformă hainele vechi pe care nu le poți dona în cârpe pentru curățenie, și folosește-le în loc de prosoape de hârtie pentru curățenia din casă. Dacă ai nevoie de mai multe cârpe decât îți oferă dulapul, vizitează un magazin de second-hand local, deoarece unele locuri fabrică și vând cârpe din donațiile care nu pot fi vândute. Este o modalitate excelentă de a economisi bani, de a reduce risipa și de a oferi vechilor țesături o nouă utilitate.
Instalează un sistem de compostare care să funcționeze pentru tine
Când sunt aruncate la gunoi, resturile de mâncare ocupă un spațiu inutil în sacii de gunoi (și ulterior în gropile de gunoi). Este, de asemenea, o oportunitate ratată de a produce îngrășământ gratuit și nutritiv pentru plantele tale.
Renunță la facturile în format fizic și treci la cele în format digital
În timp ce sortezi teancul de corespondență și hârtii, notează orice facturi care pot fi trecute la opțiunea de facturare electronică și listele de junk mail de pe care te poți dezabona. Și nu uita să optezi pentru bonuri digitale ori de câte ori acest lucru este oferit, deoarece bonurile de hârtie folosesc adesea substanțe toxice.
Cele mai bune soluții de curățenie făcute în casă
Notează-ți aceste rețete ca să îți faci curățenia de primăvară mai ușoară și mai sustenabilă.

Detergent universal făcut în casă
Ingrediente:
- 1 cană de oțet alb distilat
- 1 cană de apă
- Coajă de lămâie tăiată în fâșii
Notă! Pentru pete încăpățânate și murdărie uscată, presară puțin bicarbonat de sodiu pe zonă și apoi pulverizează cu soluția de curățat. Va fi un mic efect de spumă care ajută la desprinderea petei, astfel încât să o poți șterge cu o cârpă din microfibră.
Utilizări:
- Curățarea suprafețelor dure precum blaturile din bucătărie și baie
- Împrospătarea coșurilor de gunoi
- Îndepărtarea petelor de apă de pe blaturi
- Îndepărtarea amprentelor de pe pereți
Atenționare: Nu folosi acest detergent universal pe marmură, deoarece conținutul de acid poate deteriora piatra.
Detergent pentru geamuri și feronerie făcut în casă
Ingrediente:
- 1/2 cană de oțet alb distilat
- 1/4 cană de alcool izopropilic (alcool pentru frecat)
- 1 lingură de amidon de porumb
- 2 căni de apă caldă
Amestecă ingredientele într-o sticlă cu pulverizator. Agită bine pentru a le amesteca. Agită bine înainte de fiecare utilizare.
Utilizări:
- Curățarea geamurilor
- Curățarea meselor cu suprafață de sticlă
- Curățarea oglinzilor
Atenționare: Nu folosi acest detergent pentru ecrane de televizoare, monitoare de computer sau ecrane de telefon mobil.
Lichid de spălat vase făcut în casă
Ingrediente:
- 2 căni de apă caldă
- 3 linguri de săpun lichid
- 2 lingurițe de glicerină
- 2 linguri de oțet alb distilat
- 10 picături de ulei esențial la alegere
Amestecă ingredientele într-o sticlă mare cu pulverizator. Agită bine înainte de fiecare utilizare.
Utilizări:
- spălarea vaselor,
- tratarea petelor de pe covoare și tapițerii,
- curățarea suprafețelor dure precum blaturile și podelele.
Detergent pentru mașina de spălat vase făcut în casă
Ingrediente:
- 1 cană de borax
- 1 cană de sodă de spălat
- 1/2 cană de acid citric pulbere
- 1/2 cană de sare kosher
Amestecă toate ingredientele pulbere și depozitează detergentul într-un recipient plastic ermetic. Folosește 1 lingură de detergent pentru fiecare încărcătură de mașină de spălat vase.
Soluție pentru vasul de toaletă
Ingrediente
- 2 căni de bicarbonat de sodiu,
- 1 linguriță de ulei esențial (uleiurile de arbore de ceai, lavandă și pin sunt considerate a avea proprietăți dezinfectante),
- oțet alb distilat.
Într-un recipient din sticlă etanș (uleiurile esențiale pot deteriora metalul și unele tipuri de plastic), combină bicarbonatul de sodiu și uleiul esențial, apoi amestecă până când tot uleiul este distribuit uniform. Această soluție va fi suficientă pentru aproximativ 30 de curățări.
Pentru utilizare, adaugă 1 lingură din amestecul de bicarbonat de sodiu în vasul de toaletă. Toarnă 2 căni de oțet alb distilat. Soluția va face spumă. Lasă să acționeze până când spuma se oprește sau cel puțin timp de 15 minute. Apoi freacă vasul cu o perie de toaletă și clătește.
Utilizări:
- curățarea vaselor de toaletă;
- împrospătarea scurgerilor de la chiuvete și dușuri.
Soluție pentru bucătărie
Ingrediente:
- 1/4 cană de bicarbonat de sodiu
- 1/4 cană de săpun lichid de vase
- 4 căni de apă caldă
Amestecă ingredientele într-un bol sau într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează sau aplică soluția pe suprafața dorită și freacă cu o cârpă din microfibră umedă sau cu un burete. Clătește cu o cârpă umedă și usucă.
Verifică manualul de utilizare pentru a vedea dacă producătorul recomandă folosirea bicarbonatului de sodiu pe aparatele de inox. Dacă da, freacă întotdeauna cu mișcări ușoare, în direcția fibrei inoxului.
Utilizări:
- blaturi,
- chiuvete,
- electrocasnice,
- interiorul frigiderului.
Degresant universal
Ingrediente:
- 2 căni de apă,
- 2 linguri de suc proaspăt stors de lămâie,
- 1/2 linguriță de săpun Castilia (de exemplu, Dr. Bonner’s),
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu.
Amestecă toate ingredientele într-o sticlă cu pulverizator și agită bine. Pulverizează pe suprafață și șterge cu o cârpă uscată. Este posibil să ai nevoie de un degresant mai puternic pentru locuri foarte murdare.
Utilizări:
- Blaturi
- Chiuvete
- Toalete
- Cadă
- Pereți
Sfaturi:
Pentru o rețetă rapidă de degresare a suprafețelor din lemn și marmură, amestecă câteva picături de săpun lichid degresant cu apă într-un bol sau pulverizator. Aplică și curăță, apoi clătește cu o cârpă umedă și usucă.
Dezinfectant universal
Ingrediente:
- 1/3 cană de oțet alb distilat
- Uleiuri esențiale, precum scorțișoară, cuișoare, cimbru, rozmarin și ulei de arbore de ceai
- Apă
Uleiurile esențiale menționate pot elimina eficient numeroase patogeni bacterieni, fungici și virali. Aceste uleiuri au o aromă pământoasă.
Umple o sticlă cu pulverizator cu ingredientele menționate, adaugă apă până umpli sticla și agită bine. Pulverizează amestecul pe suprafețele dorite și lasă-l să acționeze timp de 10 minute. Clătește bine cu o cârpă din microfibră umedă și șterge.
Utilizări:
- Orice suprafață (cu excepția marmurei) din bucătărie și baie
Soluție anti-mucegai
Ingrediente:
- 2 căni de apă
- 2 lingurițe de ulei de arbore de ceai
- 1/4 cană de bicarbonat de sodiu
Uleiul de arbore de ceai este considerat un agent natural dezinfectant. Amestecă apa și uleiul de arbore de ceai într-o sticlă cu pulverizator și agită bine. Pulverizează generos pe mucegai și lasă soluția să acționeze timp de 24 de ore. Apoi pune bicarbonatul de sodiu într-un bol. Adaugă o parte din soluția de apă și ulei de arbore de ceai pentru a forma o pastă. Aplică pasta pe mucegai și freacă cu o periuță de dinți veche până când mucegaiul dispare. Clătește bine zona. Aruncă periuța de dinți într-o pungă etanșă.
Utilizări:
- Căzi
- Dușuri
- Zone mici de mucegai pe pereți și podele
Unde să reciclezi deșeuri precum mobila veche, electrocasnice mici și mari

Dacă vrei să îți debarasezi casa și să te desparţi de corpuri de mobilă veche, poți apela la firme specializate care vin și îți dezmembrează mobila și apoi o scot din casă pe bucăți. Acest serviciu este contracost.
Dacă mobila este în stare bună, intră pe Facebook pe grupuri de tip „Comunidar”, „donez mobilă”, sau „freecycle”.
Totodată, există diferite servicii în funcție de locul în care stai. De exemplu, în sectorul 2 sau 3 din București poți suna la ADP Deșeuri voluminoase pentru a face o programare astfel încât cineva să vină să îți ridice din fața blocului/case obiectul voluminos. În sectorul 2, inițiativa de a colecta gratuit deșeurile voluminoase se întâmplă în fiecare zi de sâmbătă. Poți afla aici mai multe despre obiectele colectate, inclusiv saltele, cauciuri, haine, covoare sau mochete.
Sectorul 1 colectează gratuit deșeurile electrice și voluminoase în fiecare a doua zi de duminică din lună, însă ai nevoie de programare la numărul de telefon 021/9460 sau la adresa de email secretariatsalubritate@romprest.eu, cu cel puțin 3 zile înaintea zilei de colectare.
Cât despre deșeurile electronice, magazinele care comercializează echipamente electrice și electronice colectează, de asemenea, DEEE-uri (Deșeurile de echipamente electrice și electronice mici).
Atât magazinele specializate în electronice și electrocasnice (Altex, Flanco, Media Galaxy), cât și hipermarketurile și magazinele cash&carry (Auchan, Carrefour, Kaufland, Metro, Selgros) acceptă deșeuri electrice și electronice. Dacă nu există un punct de colectare vizibil în magazin, este recomandat să întrebați la biroul de relații cu clienții. În plus, sunt disponibile campanii de buy-back și programe finanțate din fonduri publice, care permit, la achiziționarea de electronice și electrocasnice (în special cele de dimensiuni mari, cum ar fi frigidere, mașini de spălat sau televizoare), ca magazinul să preia produsul vechi la livrarea celui nou.
Harta Reciclării
Harta Reciclării este prima platformă națională care te ajută să găsești rapid punctele de colectare selectivă a deșeurilor si obiectelor reciclabile din România.
Pe lângă localizarea acestor centre, utilizatorii pot contribui direct, adăugând locații noi sau actualizând informațiile despre cele deja existente.
Scopul platformei este să încurajeze reducerea, reutilizarea și reciclarea, acoperind o gamă largă de deșeuri, de la hârtie, plastic și metal, până la electrocasnice, anvelope și materiale periculoase.