4 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să cumperi bere la doză

Acum 60 de ani, americanii au renunțat la sticlele de bere pe care le returnau și au trecut la dozele de aluminiu. În prezent, acestea fac mai mult rău decât bine. De exemplu, elimină BPA în bere și reciclarea lor necesită adăugarea unui procent de aluminiu pur.

Prima bere în doză de aluminiu a fost vândută în 1935, dar adevărata schimbare a venit în 1959 când Bill Coors a inventat doza din două bucăți, cu capac detașabil. Însă, în loc să-și patenteze designul, el a lăsat mână liberă tuturor să-l folosească. Așa se face că 60% din berea vândută astăzi în Statele Unite este ambalată în doze (36 de miliarde de doze numai în 2017).

Nu sunt toate reciclate

65% din dozele de aluminiu din America sunt reciclate, însă mai mult de un milion de tone ajung la groapa de gunoi. Potrivit TreeHugger, americanii aruncă atât de mult aluminiu, încât ar putea să-și înlocuiască toată flota de avioane comerciale la fiecare trei luni.

Pentru a crea o doză nouă e nevoie de 20 de ori mai multă energie decât pentru a recicla una, ceea ce înseamnă că înlocuirea celor 12,6 miliarde de doze care ajung la groapa de gunoi are o amprentă de carbon foarte mare.

Berea este livrată în toată lumea

În 1947, 86% din bere era vândută în sticle reutilizabile, iar berăriile erau locale. Însă apariția dozelor de aluminiu a făcut ca acest produs să poată fi transportat ușor cu camioanele, având un impact asupra mediului mai mare. În plus, berăriile locale nu au rezistat în fața marilor companii și au dat faliment.

Dozele conțin BPA care se scurge în bere

BPA sau Bisfenol A este un produs chimic industrial pe care îl conțin și dozele de aluminiu și care se scurge în bere. Un studiu canadian a analizat opt tipuri de bere vândută în doze și opt, în sticle. Din toate dozele BPA-ul se scurgea în bere comparativ cu o singură sticlă din cele opt.

Studiile pe oameni, șoareci, maimuțe și oi au arătat că această chimicală are efecte asupra creierului, inimii, plămânilor, prostatei, glandelor mamare, spermei și ovulelor.

Popeye

Reciclarea dozelor necesită adăugarea de aluminiu nou

În timp ce 96,1% din sticle sunt returnate și sunt folosite, în medie, de 15 ori, 65% dintre doze sunt reciclate. Acest proces presupune stâlcirea lor, curățarea cu chimicale de vopseaua din exterior și de BPA-ul din interior, apoi topirea lor. După aceea, o mostră din rezultat este analizată și, în funcție de caracteristicile aluminiului obținut, un procent de aluminiu pur este adăugat peste cel reciclat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri