Bucataria viitorului va fi un spatiu interactiv in care aparatura inteligenta ne va ajuta sa gatim sanatos si in conditii optime de igiena. Frigiderele inteligente ne vor avertiza asupra expirarii termenelor produselor alimentare, ne vor indica cele mai proaspete alimente si, in functie de alimentele diponibile, ne vor propune retete pe le vor expedia direct pe telefon.
Insa frigiderele inteligente sunt doar o componenta a bucatariei viitorului care va mai avea tocatoare cu touchscreen , care vor calcula cantitatea de alimente in functie de numarul celor care vor manca, mese intelige care vor furniza date despre valoarea nutritionala a felurilor de mancare, pentru a preintampina problemele de greutate, sau chiar imprimante 3D, care vor putea „printa” diverse alimente.
Designerul de produse Siobhan Andrews a inventat Chop-syc, prototipul unui tocator cu touchscreen interactiv si multifunctional, conectat la o retea wi-fi, care poate cantari ingrediente, propune retete si calcula cantitatea de alimente, in functie de numarul invitatilor la masa.
Inventatoarea gadget-ului, care a castigat concursul de inventica „GetItOnPaper”, finantat de Sharp Laboratories of Europe, a afirmat ca a dorit sa „simplifice un mod de a gati mai sanatos”.
Tocatorul de alimente poate fi utilizat fara teama de a defecta touchscreen-ul, deoarece acesta este prevazut cu sticla securizata.
Dimensiunea alimentatiei sanatoase a fost un factor care ne-a atras cu adevarat”, a spus Ian Thompson, director executiv la Sharp Laboratories of Europe, citat de BBC.
Janne Palovuori, din Finlanda, a fost unul dintre finalistii competitiei laboratorului de design Electrolux pe 2013, cu prototipul suportului de masa flexibil Nutrima, conectat la reteaua wi-fi, care masoara greutatea si valoarea nutritionala a alimentelor.
Compania Natural Machines din Barcelona a inventat Foodini, prototipul unei imprimante 3D, care poate produce o gama de alimente, de la ciocolata la ravioli, pe baza unei liste de ingrediente, cu conditia ca acestea sa aiba o consistenta moale.
Din punct de vedere tehnic, este vorba despre un proces de pompare, nu de printare, dar imprimanta poate combina pana la sase ingrediente, din duze separate, pentru a produce o gama variata de mancaruri, ce au forme programate prin tehnologie de inalta precizie.
NASA a luat in considerare tehnologii similare pentru a incerca sa ofere feluri de mancare mai apetisante pentru astronautii de pe Statia Spatiala Internationala.
Directorul companiei Natural Machines, Emilio Sepulveda, estimeaza ca imprimanta Foodini va costa in jur de 1.000 de euro, desi este putin probabil sa fie prea curand disponibila in magazine.
Felurile de mancare „printate” sunt cele care le consumam zi de zi, de la ravioli la gnocchi. De asemenea, imprimanta poate fi folosita si pentru decorarea feliilor de paine de la micul dejun”, a adaugat Lynette Kucsma, seful departamentului de marketing al companiei, citat de BBC.