Cum sunt reciclate telefoanele mobile in tarile europene

Telefonul mobil a ajuns cel mai vandut produs electronic din lume. Se estimeaza ca peste 1,5 miliarde de celulare vor fi comercializate doar anul acesta pe intreaga planeta. Dar ce ne facem cu telefoanele vechi? Le tinem in sertar si apoi le aruncam la cosul de gunoi la prima curatenie generala? Probabil cei mai multi dintre noi procedam in acest mod. Dar exista si o alternativa verde, asa cum o demonstreaza marile companii de telefonie mobila din lume, printre care si Orange.

"In Europa s-au vandut 160 de milioane de telefoane mobile in anul 2009. Doar 8 milioane dintre ele au fost colectate si reciclate. Un urias inventar de telefoane folosite incepe sa se stranga", a declarat Denis Guibard, vice-presedintele Serviciului de Dezvoltare si Sustenabilitate din cadrul France-Telecom Orange.

Pentru a reduce riscul asupra mediului inconjurator, avand in vedere multitudinea de materiale si substante toxice dintr-un celular, trebuie implementate diverse strategii, printre care programele de buy-back.

In Franta, spre exemplu, clientii Orange pot sa-si achizitioneze un smartphone folosit si reconditionat. Mai mult, cererea pentru telefoanele inteligente reconditionate este atat de mare incat operatorul de telefonie a epuizat foarte repede intregul stoc.

"In Franta vindem telefoane inteligente second hand. Oamenii vor asa ceva si nu avem suficiente telefoane pentru a acoperi cererea. Si clientii sunt multumiti si noi, pentru ca ne merge afacerea", a aratat Denis Guibard, care a subliniat importanta acestui tip de program pentru protejarea mediului.

Dar strategia de reciclare sau refolosire a telefoanelor mobile vechi variaza in functie de tara. Astfel, in Austria exista un alt sistem de buy-back.

"In Austria, pentru fiecare smartphone colectat oferim un euro unei asociatii de caritate. E important sa aratam ca nu tinem banii pentru noi, ci ii dam mai departe", a explicat Denis Guibard.

Si in Romania sunt necesare astfel de programe pentru protejarea mediului. Si ele exista, dar nu la nivelul altor tari europene. Spre exemplu, Orange Romania ofera clientilor sai, dar si celor din alte retele, posibilitatea de a-si schimba vechiul telefon, sau chiar laptop, cu unul nou, prin sistemul buy-back. Terminalul este evaluat si apoi utilizatorul primeste un cupon valoric de reducere. Cu acest cupon poate apoi sa-si cumpere un alt telefon nou si sa protejeze natura, un sistem avantajos pentru toate partile implicate.

Iar Denis Guibard a declarat pentru Green-report.ro ca este posibil sa apara in curand si in Romania o noua serie de astfel de programe, precum cel din Franta, care se bucura de mult succes. Dar pentru punerea lor in practica mai este nevoie de putin timp, a precizat oficialul France-Telecom Orange, in cadrul "European CSR Lessons", un eveniment care se desfasoara zilele acestea la Bucuresti.

Citeste si:

Cum isi reduc marile companii impactul asupra mediului inconjurator

Proiecte europene de CSR, prezentate in premiera la Bucuresti

Florin Tulbure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri