WWF a lansat primul ghid pentru consumatorii de produse din pește și fructe de mare. Acesta cuprinde informații despre 31 de specii de pește și fructe de mare disponibile și în România și se adresează atât consumatorilor, cât și producătorilor, importatorilor și retailerilor din domeniul alimentar.
Am lansat acest ghid pentru că avem nevoie de o etichetare mai bună pentru produsele din pește și fructe de mare, dar și să înțelegem mai bine aceste etichete. Aceasta este prima variantă a ghidului, pe care ne dorim să-l îmbunătățim în timp. De aceea facem un apel către toți cei interesați, fie că sunt consumatori sau companii, să ne contacteze dacă au sugestii: poate vor să adăugăm noi specii, metode de pescuit sau alte aspecte pe care nu le-am luat în calcul”, a declarat Magor Csibi, director WWF-România.
Speciile sunt analizate în funcție de origine, metoda de pescuit, dar și situația stocurilor de pește din specia respectivă. Prin urmare, dacă pentru cod vom găsi mai multe opțiuni, pentru ton singura opțiune durabilă o reprezintă alegerea peștelui cu eticheta Marine Stewardship Council (MSC).
Certificarea MSC reprezintă un standard de mediu recunoscut pe plan internațional, referitor la pescuitul durabil și administrat corespunzător. Acesta se bazează pe menținerea unor cantități suficiente de pește sălbatic, un mediu marin prosper și un management eficient, care nu implică exploatarea excesivă și respectă standardele sociale pentru oamenii implicați.
Conform Retailer Scorecard 2015 majoritatea retailerilor din România au la raft produse de import din pește și fructe de mare certificate MSC, unii oferind chiar și produse marcă proprie.
În plus, ghidul mai include și povești despre câteva specii de pești reprezentative pentru Europa, printre care și sturionii, precum și 10 rețete bazate pe fructe de mare sau pește.
Ghidul poate fi accesat AICI.