Cum prelungim durata de viață a hainelor

Industria modei are un impact semnificativ asupra mediului, consumând resurse considerabile pentru producerea articolelor vestimentare. Pentru un singur tricou din bumbac se folosesc aproximativ 2.700 de litri de apă – echivalentul necesarului de apă pentru un om timp de doi ani și jumătate! – iar fabricarea unei singure perechi de blugi consumă aproximativ 3.781 litri de apă!

Totodată, în ultimele decenii, volumul hainelor achiziționate de o persoană în Uniunea Europeană a crescut cu 40%, în timp ce durata de viață a articolelor vestimentare a scăzut semnificativ. Astfel că, în medie, un european cumpără anual aproximativ 6 kilograme de haine și 2.7 kilograme de încălțăminte, însă și aruncă în jur de 11,6 kilograme de textile pe an

Îngrijirea corectă a hainelor joacă un rol esențial în prelungirea duratei lor de viață și în menținerea aspectului inițial, reducând astfel atât cheltuielile, cât și impactul asupra mediului. De la alegerea materialelor potrivite și tratarea petelor, până la metodele de spălare și depozitare, fiecare etapă contribuie la păstrarea calității textilelor. 

Cum alegem produsele potrivite  

Primul pas esențial este să ne uităm cu atenție la ceea ce cumpărăm. Prelungirea duratei de viață a unui produs începe cu alegerea unui articol bine făcut, care să permită o întreținere corespunzătoare.

Prețul unui produs poate fi un indicator, dar nu garantează calitatea. Chiar dacă alegem un articol cu un preț mai mare, acest lucru nu înseamnă întotdeauna că este de bună calitate. În același timp, în cazul produselor din categoria fast fashion, multe articole pot părea atractive la prima vedere, dar după doar câteva spălări pot apărea semne de uzură, precum mici găuri. 

„Un produs foarte, foarte ieftin nu poate fi folosit ani la rând, iar acest aspect trebuie luat în considerare atunci când evaluăm raportul calitate-preț”, explică Ana Stoica, fondatoare și președinte a Asociației GRIT – Grupul Român de Întreținere a Textilelor, asociație ce reprezintă industria curățătoriilor și spălătoriilor din România. 

De aceea, este important să acordăm atenție detaliilor: cusăturile trebuie să fie continue și uniforme, fără fire trase, iar țesătura să fie densă. Materialele naturale, precum bumbacul, sunt mai rezistente și mai confortabile. 

Este bine să evităm poliesterul și alte materiale sintetice, care pot cauza disconfort și efecte adverse asupra pielii. 

În plus, este important să ne informăm despre procesele de tratare și finisare a țesăturilor, care pot influența calitatea produsului final.

În ceea ce privește materialele reciclate, ele nu oferă o schimbare semnificativă a densității sau caracteristicilor materialului, dar contribuie la reducerea deșeurilor. Este totuși important să verificăm ce procent din materialul textil este cu adevărat reciclat. 

Spălarea și purtarea hainelor

După achiziția articolelor vestimentare, este necesar ca acestea să fie spălate înainte de prima purtare. „Trebuie să înțelegem că aceste produse, deși par noi pentru cumpărători, nu sunt complet noi. Ele au trecut printr-un proces complex: fabricație, transport, depozitare, probare în magazine și expunere la diferiți factori”, explică Ana Stoica. 

Cu toate acestea, spălarea hainelor înainte de a fi purtate nu este o practică des întâlnită. „Motivul pentru care cei mai mulți oameni decid să nu spele hainele înainte de prima purtare, conform cercetărilor pe care le-am realizat până acum, este teama că acestea nu vor mai arăta la fel după spălare”, completează fondatoarea GRIT.

Spălarea este un proces necesar, dar care, inevitabil, uzează hainele. Cu toate acestea, prin respectarea instrucțiunilor de pe etichetă și cu ajutorul unor sfaturi practice, putem prelungi viața articolelor vestimentare.

Sortarea pe culori 

Foto: Vizită în zona Spălătorilor din Lower Tank Bund. © Rajesh Pamnani 2015 Sursa: Flickr
Foto: Vizită în zona Spălătorilor din Lower Tank Bund. © Rajesh Pamnani 2015 Sursa: Flickr

Sortarea rufelor este un proces important care se face ținând cont de trei aspecte principale: culoarea, densitatea materialului și gradul de murdărie.

În  ceea ce privește sortarea pe culori, există patru categorii de care trebuie să ținem cont. 

  • Albe: Hainele complet albe, fără aplicații sau modele. Este important să le spălăm separat pentru a evita transferul de culoare.
  • Deschise la culoare: articole pale (precum roz pal sau bleu) și haine albe cu modele sau aplicații colorate. De exemplu, tricourile albe cu imprimeuri sau aplicații delicate intră în această categorie.
  • Colorate: Hainele colorate intens, cum ar fi verde, albastru sau roșu. Se recomandă evitarea combinării culorilor puternice care pot migra (de exemplu, roșu intens cu albastru).
  • Negre: Articolele negre se spală separat, pentru a evita transferul de culoare pe alte țesături.

Produsele albe 

În cazul hainelor albe, este esențial să le spălăm cu atenție, deoarece se pot îngălbeni, mai ales în zone precum gulerul sau axila. Îngălbenirea apare din cauza oxidării deodorantului în combinație cu transpirația. Dacă aceste articole nu sunt spălate la scurt timp după purtare, țesătura oxidează și devine mai dificil de curățat. În general, orice pată devine mai greu de îndepărtat după 24-48 de ore. Din aceste motive, se recomandă ca produsele albe să fie spălate după fiecare utilizare. 

La fel ca în cazul produselor albe, articolele vestimentare care intră în contact direct cu pielea, precum tricourile sau maiourile, trebuie spălate după fiecare purtare completă, „ceea ce înseamnă o zi întreagă de utilizare, de exemplu, la birou. Dacă purtarea este de scurtă durată, cum ar fi o oră, acestea pot fi folosite mai multe zile consecutive, dar acest aspect este unul personal și depinde de caracteristicile pielii fiecăruia”, a explicat Ana Stoica.

Alegerea programelor de spălare

Foto: Haine la spălat Sursa: Daniel Horacio Agostini | Flickr
Foto: Haine la spălat Sursa: Daniel Horacio Agostini | Flickr

Programele de bumbac sunt destinate lenjeriei de pat, prosoapelor și altor materiale dense. „Folosirea acestor programe pentru hainele de zi cu zi este o greșeală frecventă, deoarece le uzează mai repede. Pentru hainele obișnuite, este recomandat să utilizăm programe pentru țesături mixte, sintetice sau delicate”, explică specialista în întreținerea hainelor. 

Programele scurte, de 20-30 de minute, sunt suficiente pentru hainele purtate ocazional sau la birou, însă acestea sunt destinate unei încărcături reduse, de aproximativ 1,5-2 kg.

Încărcarea mașinii de spălat

O greșeală comună este supraîncărcarea mașinii de spălat, explică Ana Stoica, „pe motivul că spălarea unei cantități mici ar fi o risipă. Însă, supraîncărcarea afectează eficiența spălării, deoarece hainele nu au suficient spațiu pentru a se curăța corespunzător”. Programele scurte utilizează mai puțină apă și detergenți, iar forța centrifugă necesară curățării hainelor este redusă dacă mașina este prea plină. În aceste condiții, hainele vor trebui spălate din nou, ceea ce scurtează inutil durata lor de viață.

Temperatura optimă pentru spălare

Hainele de zi cu zi, în special cele colorate, pot fi spălate eficient la temperatura de 30°C. Aceasta este suficientă pentru îndepărtarea murdăriei obișnuite, protejând totodată materialele și culorile. Pentru articole mai murdare sau pătate, se poate crește temperatura la 40°C, dar rareori este nevoie de temperaturi mai mari. Alături de prelungirea duratei de viață a țesăturilor, spălarea la temperaturi scăzute ajută și la economisirea energiei. 

Stoarcerea

Este recomandat să păstrăm viteza de centrifugare la 800-1.000 rotații pe minut. Vitezele mai mari pot duce la deteriorarea fibrelor, cute excesive și uzură prematură a hainelor. O stoarcere controlată reduce stresul asupra țesăturilor și face procesul de călcare mai ușor.

Uscarea rufelor

Foto: Vântul şi spălatu, 1 ianuarie 2010 Sursa: Carsten ten Brink | Flickr
Foto: Vântul şi spălatu, 1 ianuarie 2010 Sursa: Carsten ten Brink | Flickr

Uscarea rufelor la aer liber rămâne cea mai sănătoasă opțiune, dar nu este întotdeauna disponibilă, mai ales în mediul urban sau în sezonul rece. Dacă se folosește un uscător electric, este bine să:

  • Nu supraîncărcăm tamburul și să curățăm filtrul după fiecare utilizare, pentru a evita consumul excesiv de energie și a beneficia de o uscare eficientă.
  • Folosim programele potrivite pentru hainele de zi cu zi – programul de bumbac este destinat materialelor mai groase și poate micșora hainele mai delicate.

Dacă rufele se usucă în interior:

  • Folosim un uscător clasic și ne asigurăm că hainele sunt bine întinse pentru a permite circulația aerului.
  • Deschidem ferestrele pentru a preveni acumularea de condens, care poate duce la apariția mucegaiului.
  • Păstrăm distanță suficientă între haine pentru a lăsa spațiu de uscare eficientă și a evita apariția mucegaiului și a mirosurilor neplăcute.  

Depozitarea hainelor

Depozitarea hainelor este un pas esențial pentru menținerea calității și prelungirea duratei de viață a articolelor vestimentare, fie că vorbim despre organizarea lor între purtări sau despre pregătirea pentru sezoanele următoare.

Depozitarea pe termen scurt (între purtări)

Puloverele, în special cele din lână și cașmir, trebuie împăturite și așezate pe rafturi, nu pe umerașe, deoarece greutatea materialului le poate deforma, lăsându-le întinse și deteriorate. Tricourile și cămășile pot fi păstrate pe umerașe, dar e nevoie să se verifice cât de des sunt folosite, pentru a nu rămâne nespălate în dulap pentru mult timp. Petele invizibile de parfum sau transpirație pot oxida și păta țesătura. 

O idee practică este de a pune umerașul invers pentru a marca hainele deja purtate. Această metodă vizuală permite identificarea rapidă a articolele folosite. Ori se poate crea un spațiu separat pentru aceste articole pentru a evita transferul de mirosuri și impurități.

Depozitarea pe termen lung (de la un sezon la altul)

Articolele care urmează să fie depozitate pentru perioade mai lungi trebuie spălate, chiar dacă au fost purtate o singură dată. Acest pas previne impregnarea murdăriei și a mirosurilor în țesătură, dar și apariției petelor invizibile. Pentru a preveni umezeala și deteriorarea hainelor, acestea trebuie să fie complet uscate înainte de depozitare.

De asemenea, se evită plasticul etanș. În schimb, pot fi folosite huse ori cutii din material textil, care permit hainelor să respire. În lipsa huselor speciale, se pot folosi fețe de pernă din bumbac pentru depozitarea hainelor.

Depozitarea se face într-un spațiu uscat și ferit de lumină, cum ar fi dulapurile sau sertarele, evitând podurile sau beciurile unde fluctuațiile de temperatură și umezeala pot deteriora hainele. De asemenea, se recomandă evitarea expunerii hainelor la razele directe ale soarelui, care pot cauza decolorarea materialelor. 

Micile reparații și prelungirea duratei de viață a hainelor

Foto: Atelier de cusut, Bur Dubai, 28 martie 2009 Sursa: Stephan Geyer | Flickr
Foto: Atelier de cusut, Bur Dubai, 28 martie 2009 Sursa: Stephan Geyer | Flickr

Micile reparații, cum ar fi înlocuirea nasturilor, schimbarea fermoarelor sau scurtarea pantalonilor, pot prelungi semnificativ durata de viață a hainelor. Este important să recondiționăm articolele care nu mai sunt perfecte, fie că vorbim despre mici ajustări sau modificări mai mari, pentru a adapta hainele la stilul nostru actual.

„Este minunat să reparăm hainele, să coasem nasturi sau să refacem tivurile, pentru că astfel le prelungim durata de viață și le transformăm în piese pe care le iubim din nou”, spune Ana Stoica. Chiar și hainele care par uzate pot fi revalorificate prin reparații simple.

Astăzi, există din ce în ce mai multe ateliere de croitorie care oferă servicii de reparații și ajustări. „Multe curățătorii au integrat secțiuni de croitorie, iar centrele specializate oferă opțiuni pentru refacerea pieselor din stofă, lână sau alte materiale delicate”. De asemenea, reparațiile sunt esențiale nu doar pentru haine, ci și pentru încălțăminte – schimbarea tălpilor și repararea unor cusături pot prelungi durata de viață a pantofilor preferați.

În cazul articolelor mai delicate, cum sunt pielea sau materialele colorate, este important să înțelegem procesul și rezultatele posibile ale reparației. De exemplu, revopsirea unui articol din piele necesită cunoștințe speciale pentru a reda culoarea inițială, iar lipsa unei informări corecte poate duce la așteptări nerealiste.

„Este esențial ca personalul din centrele de reparații să ofere explicații clare despre proces și rezultatul final, astfel încât clienții să înțeleagă cum va arăta produsul după intervenție,” adaugă experta în întreținerea hainelor.

În cazul hainelor produse în serie, din materiale mai slabe calitativ, durata de viață este adesea limitată. „O bluză sau un tricou din fast fashion poate rezista în cazuri fericite la 10 spălări până să își piardă aspectul impecabil. Cu toate acestea, hainele pot fi purtate mai mult timp în casă după ce își pierd din strălucire”.

„Indiferent de tipul de articol, putem prelungi durata de viață prin rotirea hainelor – adică alternarea între mai multe articole similare pentru a reduce uzura constantă a unei singure piese,” subliniază Ana Stoica. 

Există două abordări practice: una în care există în garderobă puține haine, purtate des, asumându-ne o uzură mai rapidă, sau cea de-a doua în care există multe piese, pe care le folosim alternativ, prelungindu-le durata de viață.

„Grija pentru ceea ce avem deja este primul pas spre un consum mai sustenabil”, concluzionează fondatoarea Asociației GRIT. Fie că reparăm, reciclăm sau oferim o a doua viață hainelor prin donații, fiecare gest contribuie la reducerea amprentei noastre asupra mediului.

 

#materialetextile #reparatiihaine #ingrijireahainelor #depozitareahainelor #duratadeviataahainelor #clothesshelflife #curatatoriidehaine #asociatiaGRIT #sustenabilitateahainelor #sustenabilitatetextile #sustainablefashioncare #refacereativurilor #extendthelifeofyourclothes

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri