Transformarea deșeurilor în energie, prin arderea lor în incineratoare, este o soluție contestată de majoritatea ONG-urilor de mediu. Norvegienii au început să testeze însă o tehnologie care ar putea capta dioxidul de carbon eliminat în timpul procesului de incinerare.
De ieri, cel mai mare incinerator din Oslo a început să capteze o parte din dioxidul de carbon prezent în fumul eliminat odată cu arderea deșeurilor. Totuși, în momentul de față, instalația cu ajutorul căreia se face acest lucru poate recupera doar aproximativ 0,7% din carbonul generat (2.000 din cele 300.000 de tone produse anual).
Însă, dacă testele demonstrează eficiența mecanismului, autoritățile planifică să extindă proiectul, astfel încât, până în 2020, să poată capta întreaga cantitate de dioxid de carbon rezultată din ardere. Dacă vor reuși, vor să trimită gazul către Marea Nordului, unde ar putea fi injectat în câmpurile petrol și gaze, pentru a le mări presiunea și a crește productivitatea.
În incineratorul Klemetsrud din Oslo, se procesează gunoi industrial și menajer, care este transformat în energie. Procesul este responsabil pentru producerea a 0,6% din emisiile de dioxid de carbon rezultate anual în urma activităților umane în Norvegia.
Prin construirea unei fabrici dedicate captării de carbon, norvegienii își propun să ofere lumii întregi o soluție la principalul inconvenient al incineratoarelor. În ceea ce privește rentabilitatea investiției, dezvoltatorii susțin că prețul plătit de poluatori pentru a emite dioxid de carbon va fi mai mare decât cel plătit pentru a-l capta.
Transformarea deșeurilor în energie, o soluție controversată
Numeroase organizații de mediu, printre care Greenpeace, Friends of the Earth și The Global Anti-Incinerator Alliance, desfășoară periodic campanii împotriva investițiilor în incineratoare.
Conform reprezentanților acestora, arderea deșeurilor ar trebui să fie ultima metodă luată în calcul pentru eliminarea deșeurilor, reciclarea lor fiind mai profitabilă atât din punct de vedere economic, cât și ca număr de locuri de muncă create.
Citește și:
Incinerarea deșeurilor, soluție sau pericol pentru mediu?
Supracapacitatea de incinerare ameninta reciclarea in Europa