Cum îi poţi ajuta pe ceilalţi cât stai în casă pentru a face pandemia Covid-19 mai suportabilă

Poveștile cu oameni care golesc rafturile supermarketurilor sau cei care încearcă să facă speculă cu produse dezinfectante ilustrează o imagine sumbră a umanității în timpul focarului Covid-19. Dar, dincolo de poveștile senzaționale, majoritatea oamenilor vor să și să ajute. Pe măsură ce distanțarea socială devine norma, iată şase idei care stimulează solidaritatea.

1. Donaţii către centrele de bătrâni

Fundația Regală Margareta a României lansează Fondul Special pentru Bătrâni, un fond de urgență creat pentru a deservi nevoile actuale ale bătrânilor și gestionarea izolării sociale determinată de coronavirus.

Acest fond este menit să susțină nevoile vârstnicilor din mai multe zone ale țării prin sprijinirea diverselor proiecte sociale, ONG-uri și inițiative, care ajută pe perioada crizei vârstnicii aflați în situații de vulnerabilitate.

Contribuțiile pot fi realizate prin SMS la 8844 cu textul SINGUR pentru a dona 2 euro lunar, prin sponsorizări în contul RO77BACX0000000129312250 sau donații în produse și servicii de la persoane fizice și companii, cât și prin alte tipuri de finanțări.

2. Donaţii către familiile din mediul rural

Situaţia familiilor din mediul rural din România, mai ales a celor din satele izolate, este disperată în perioada pandemiei de coronavirus. Accesul la mâncare, medicamente, produse de igienă este extrem de dificil,  de aceea Fundaţia World Vision România a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a interveni de urgenţă cu ajutorul necesar  pentru cei peste 14.000 de copii şi 7.000 familii care fac parte din programele sale.

În perioada pandemiei, toate aceste lipsuri din ruralul românesc se accentuează considerabil, de aceea Fundaţia World Vision strânge fonduri şi face apel la oricine doreşte să doneze pentru a ajuta familiile vulnerabile să treacă cu bine peste această perioadă. Donatiile pot fi făcute online, pe site-ul Fundaţiei: https://worldvision.ro/implica-te/proiecte-fundraising/coronavirus/?utm_source=presa&utm_medium=comunicat&utm_campaign=covid.

Banii vor fi folosiţi pentru cumpărarea de alimente, produse de igienă, medicamente şi, acolo unde este nevoie, cartele sim-uri pentru trafic de internet şi dispozitive electronice, pentru ca elevii să poată continua să înveţe de acasă.

În plus, persoanele fizice sau companiile care au resurse necesare pentru familiile din mediul rural (alimente, produse de igienă, infrastructură digitală) pot contacta reprezentanţii Fundaţiei pe adresa de e-mail: donatori@wvi.org.

3. Donaţii pentru spitale

Asociația ZI de BINE a alcătuit o listă cu necesarul de echipamente și aparatură medicală pentru 12 spitale care au solicitat ajutor, listă pe care își propune s-o acopere cu sprijinul donatorilor, persoane fizice sau companii.

Pe listă figurează produse esențiale precum: paturi, mese de tratament, sterlizatoare UV, laringoscoape, kituri de intubație, echipamente pentru ventilație mecanică, pompe pentru siringi, aspiratoare chirurgicale, cabine de decontaminare, teste rapide pentru COVID, sonde de aspirare, filtre pentru sistemele de ventilație, combinezoane de protecție, halate medicale impermeabile de unică folosință, șorțuri medicale impermeabile, măști chirurgicale, măști de protecție, toate mărimile de mănuși de unică folosință din latex cu sau fără pudră, ochelari de protecție, săpun lichid, termometre contactless, pulsometre, botoși de unică folosință, lampi UV, soluții de dezinfectare pentru suprafețe și pentru obiecte, și multe altele.

Cu un simplu SMS cu textul SUS la 8862 se poate face o donație pentru a ajuta spitalele mici din comunități precum Petroșani, Sinaia, Rădăuți, Craiova, Buzău, Suceava, Târgu Mureș, Brașov, Câmpulung și București.

Contribuțiile se pot face și prin transfer bancar în următoarele conturi:

BCR RO56RNCB0092166359160001, cont in RON UNICREDIT

RON: RO61BACX0000002013736000
EUR: RO34BACX0000002013736001
USD: RO07BACX0000002013736002

De asemenea, cei născuți în această perioadă pot să își doneze ziua de naștere pe Galantom (peste 60 de oameni și-au donat deja ziua) iar companiile pot face sponsorizări, contractul este precompletat și se poate descărca de pe site-ul nostru: https://zidebine.ro/sponsorizare.html

4. Cumpără vouchere pe care să le foloseşti mai târziu pentru a susţine micile afaceri din Romania

Afacerile mici locale sunt afectate direct de această criză. Restaurante, cafenele, buticuri, magazine sau saloane la care te duci în fiecare săptămână sau chiar în fiecare zi și ale căror servicii și produse nu pot fi livrate prin curier sau care nu sunt indispensabile (alimente sau medicamente). Toate au angajați și furnizori care la rândul lor au familii.

Pentru a te asigura că vor fi acolo și după ce se va încheia pandemia, îi poți ajuta acum dacă achiziționezi un voucher sau un card cadou pe care îl vei folosi odată ce activitatea va fi reluată. Aplicația Ialoc a lansat o astfel de posibilitate. Pe lista lor găsești cafenele, gelaterii, ceainării, restaurante, brutării, cofetării, florării, baruri, saloare de frumusețe, escape rooms.

https://cadou.ialoc.ro/?fbclid=IwAR0SfWxkWxqDyimlxGP53QPPANVr89Ppjs91XgMBd1i_Aui4JNdtCu9wvqo

5. Donează pentru asociațiile care au grijă de animale

Multe organizații caritabile care au grijă de animale au în continuare nevoie de susținearea noastră, fie că au animale în adăposturi, fie că îngrijesc animelele de pe străzi. Pe perioada cât oamenii sunt autoizolați la domiciliu, câinii și pisicile de pe stradă, dar și aceia din adăposturile care se descurcă greu, vor avea în continuare surse de hrană și șanse la supraviețuire.

Animal Society a dat startul campaniei „Bobițe pentru toți Bobiță” destinată animalelor fără adăpost. Puteţi dona în cele două conturi ale asociaţiei:

Cont în RON: RO58 RZBR 0000 0600 1975 1750
Cont în euro: RO31 RZBR 0000 0600 1975 1751

Pentru început, organizația a cumpărat deja trei tone de saci de boabe. Două dintre acestea vor lua drumul Galațiului, unde hrana va fi distribuită cu ajutorul numeroșilor noștri prieteni locali către adăposturile și organizațiile care au cea mai mare nevoie de ea. Tona rămasă va fi destinată Bucureștiului și va fi împărțită de echipa de intervenție în locuri cheie din capitală, curți de instituții, păduri și alte locuri cu mari concentrații de câini și pisici care trăiau din mila oamenilor.

Mai puteţi ajuta şi Cafeneaua Miau din Bucureşti care cazează pisici, şi care, momentan, a trebuit să se închidă. Astfel, fondurile care proveneau din vânzarea băuturilor şi cu ajutorul cărora îngrijeau felinele s-au terminat, iar chiria pentru spaţiu trebuie, de asemenea, plătită.

Puteţi dona echivalentul unui ceai prin:

Revolut: 0728688657 sau

Paypal: cafeneauamiau@gmail.com
Alte asociaţii care se bazează pe fondurile noastre sunt Red Panda, Visul Luanei (care a fost şi călcată de hoţi), Asociaţia Robi, Asociaţia Speranţa (le găsiţi pe Facebook pe toate) şi multe altele din ţară.

6. Donează pentru persoanele fără adăpost

Să nu uităm pe unii dintre cei mai vulnerabili dintre noi, mai ales în această perioadă, când nu au la dispoziţie nici măcar apă curentă. Asociaţia Carusel iese în continuare pe teren și, în afară de pachetele obișnuite, distribuie pachete cu alimente și dezinfectanți. Oferă informații despre COVID-19, despre importanța igienei și orientează oamenii către adăposturi sau chiar îi transportă ei atunci când e necesar.

Pentru a-i putea ajuta pe toți cei rămași în urmă, donați pentru Asociația Carusel aici: RO10INGB0000999904828324.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri