Cum funcționează economia circulară în China

Creșterea economică rapidă a Chinei din ultimele decenii a fost însoțită de epuizarea semnificativă a resurselor naturale, degradarea ecosistemelor și poluarea gravă a mediului, cu efecte negative asupra sănătății umane. Guvernul Chinei a recunoscut pe deplin faptul că aceste tendințe nu pot continua la nesfârșit și, prin urmare, s-a angajat să consolideze o economie prietenoasă cu mediul înconjurător. Potrivit unui raport furnizat de Banca Mondială pentru Green Report, autoritățile de la Beijing au adoptat încă din 2008 abordarea economiei circulare ca o componentă de bază a strategiei de dezvoltare durabilă. Obiectivul final al abordării economiei circulare este de a realiza decuplarea creșterii economice de epuizarea resurselor naturale și degradarea mediului. Guvernul chinez a promovat economia circulară atât prin legislație, reformă politică, proiecte-pilot, dar și prin activități de monitorizare și evaluare.

green-chinese-flag

Potrivit documentului Băncii Mondiale, economia circulară a devenit un element central al strategiei de dezvoltare durabilă a Chinei și oferă sisteme bazate pe soluții practice pentru a promova o eficiență îmbunătățită a resurselor materiale și a consumului de energie. Deși abordarea economiei circulare a impus inițial o creștere a costurilor, multe dintre soluțiile oferite s-au dovedit a fi avantajoase din punct de vedere economic.

În afară de reciclare și proiectare deșeurile, un alt aspect esențial al economiei circulare este ideea de a promova materiale non-toxice.

Potrivit Asociație Economie Circulare din China, un grup format din reprezentanți ai autoritaților și mediului de afaceri, economia circulară din această țară a crescut cu 15% anual, în medie, în perioada 2006 – 2010. Pentru anul în curs valoarea proiectelor dezvoltate în cadrul acestei economii este estimată să crească la peste 295 de miliarde de dolari, față de 164 miliarde de dolari cât era la sfârșitul anului 2010.

Unul dintre primele lucruri pe care China l-a făcut în implementarea acestui model economic a fost să construiască parcuri industriale de reciclare a deșeurilor, cum ar fi Tianjin Ziya. Deschis în anul 2006, parcul industrial este ocupat de  peste 120 de companii cu o capacitate de reciclare a 1,5 milioane de tone de deșeuri, inclusiv electronice, vehicule, cauciuc și plastic. În fiecare an, parcul poate furniza 400.000 de tone de cupru și 150.000 de tone de aluminiu, printre alte materiale.

De asemenea, parcul industrial Tianjin Ziya a devenit un model în reciclarea apelor uzate. În prezent 100% din apa folosită este reutilizata mulțumită unui mix integrat de colectare și tratare a apelor uzate.

Alte companii chineze au găsit modalități inovatoare de a utliza complet materiile prime. De exemplu, Shanghai-Baosteel, companie producătoare de oțel, a găsit, prin intermediul filialei sale Baosteel Magnetic, o modalitate de a folosi absolut tot metalul, inclusiv rugina și reziduurile de zinc care se acumulează pe materiale magnetice. Produse fabricate din aceste reziduuri sunt folosite în computere, iluminat, ecrane de înaltă definiție sau electronice auto de înaltă performanță. De asemenea, compania a dezvoltat un material de oxid de fier potrivit pentru baterii fosfat acid-fier-litiu.

Între timp, Grupul Shandong Tranlin, un producător de hârtie, a dezvoltat o tehnologie prin care poate procesa paiele de grâu sau orez în produsele sale de hârtie.

Europenii fac primii pași spre economia circulară

Raportul “Eficiența Resurselor: Tranziția spre Economia Circulară” a fost votat joi, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 împotrivă și 82 de abțineri, în plenul Parlamentului European. Votul vine după ce Comisia Europeană a anulat, la finele anului trecut, proiectul pilot “Economie Circulară: Deșeuri  și Resurse”, cu promisiunea că va consolida propunerea legislativă.

Potrivit textului raportului, Uniunea Europeană trebuie să utilizeze mai eficient resursele sale naturale. O creștere de 30% în productivitatea resurselor până în 2030 ar putea crește PIB-ul Uniunii cu aproape 1% și ar putea crea 2 milioane de locuri de muncă suplimentare, durabile. Dar pentru a obține această creștere, UE are nevoie de obiective obligatorii de reducere a deșeurilor, de o revizuire a legislației privind ecodesignul și de măsuri de deconectare a creșterii economice de utilizarea resurselor, mai spun ei, cerând Comisiei Europene să facă propuneri legislative în acest sens până la sfârșitul anului 2015.

Potrivit datelor existente, Europa este mai dependentă de resursele importate decât orice altă regiune a lumii și multe resurse se vor epuiza în termen relativ scurt. Îmbunătățirea utilizării resurselor ar putea duce la economii nete substanțiale pentru companiile, autoritățile publice și consumatorii din UE, estimate la 600 miliarde de euro sau 8% din cifra de afaceri anuală, reducând emisiile totale anuale de gaze cu efect de seră cu 2-4%.

Citește și:

Veniturile aduse de afacerile sustenabile cresc de șase ori mai repede

Parlamentul European face primul pas spre economia circulară

Eco-inovarea crește competitivitatea companiilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri