România se aliniază cu pași mici trendului global de interes pentru mașini electrice și hibride, în principal datorită stimulentelor acordate de autorități pentru cumpărarea unui autovehicul nepoluant, dar și a costului mai redus cu alimentarea, comparativ cu motoarele pe combustie internă.
Numeroase companii sunt deja prezente pe piața locală cu soluții de încărcare pentru mașinile electrice în regim public, însă în marile orașe și în special București, locurile disponibile devin din ce în ce mai limitate, mai ales pentru spațiile care oferă soluții de fast charging.
Deși nu există încă studii care să indexeze obiceiurile de consum ale posesorilor de mașini electrice din România, forumurile și grupurile din social media menționează o serie de neplăceri și minusuri ale folosirii rețelelor publice de încărcare. Cea mai des dezbătută situație cu care se confruntă e-șoferii este disponibilitatea imediată a unei stații de încărcare fast charging, și timpul extra petrecut pentru a căuta o astfel de stație, fiecare furnizor având propria aplicație și sistem de rezervare.
Pentru a evita neplăcerile cauzate de căutarea unei stații de încărcare în regim public și disponibilitatea acesteia, specialiștii Charger.ro, primul integrator de soluții și servicii pentru industria energiei verzi din România, sugerează șapte aspecte importante pentru alegerea unei stații de încărcare electrice pentru acasă.
- Tipul mașinii tale: Unele mașini electrice necesită un anumit tip de încărcător.
- Puterea: Asigură-te că stația pe care o alegi este compatibilă cu puterea electrică a casei tale. De obicei, încărcătoarele au o putere nominală între 3,7 și 22 kW.
- Tipul prizei: Încărcătoarele vin cu diferite tipuri de prize. Este important să te asiguri că stația ta de încărcare este compatibilă cu tipul de priză pe care îl ai în casă, iar informația este disponibilă în cartea tehnică a mașinii.
- Cost: Prețul poate varia în funcție de puterea și caracteristicile încărcătorului. În general, prețul unui încărcător pentru casă începe de la câteva sute de euro și poate ajunge la câteva mii de euro.
- Alegerea locului de instalare: există soluții pentru orice tip de imobil, chiar dacă la prima vedere nu ați avea variante. Cu ajutorul unei echipe specializate, se pot găsi soluții optime pentru a instala o stație de încărcare.
- Brand și calitate: Asigură-te că alegi un încărcător de la un brand de încredere și cu o reputație bună pe piață. De asemenea, verifică evaluările și comentariile altor clienți pentru a obține o idee despre calitatea produsului.
- Instalare: Dacă nu ești sigur că poți instala încărcătorul singur, asigură-te că alegi unul care poate fi instalat de un electrician autorizat.
Avantajele unei stații de încărcare a mașinii electrice
Montarea acasă sau la birou a unei stații de încărcare a mașinilor electrice are mai multe beneficii, printre care timpul de încărcare pentru că nu depinzi de infrastructura publică și ceilalți șoferi, posibilitatea programării încărcării mașinii electrice pentru a proteja bateria, informații concrete despre consum și costul de încărcare pentru a verifica fiabilitatea acesteia, dar și varietatea stațiilor de încărcare disponibile pentru acasă, de tip monofazat sau trifazat, cu puteri cuprinse între 3 și 22 kW.
Citește și: