Până în 2025, potrivit noilor reglementări ale Uniunii Europene, comercializarea aparatelor de aer condiționat care folosesc agentul de răcire R410A, mult mai cunoscut ca freon, va fi interzisă. Pe piața au apărut deja modele care folosesc un gaz mult mai prietenos cu mediul înconjurător, R32, și care reușește să reducă și consumul de energie electrică al instalațiilor de răcire.
Când aleg un apart de aer condiținat, cumpărătorii trebuie să urmărească eficiența energetică, termenul de garanție, filtrele de purificare și tratare a aerului, designul, precum și tipul agentului de răcire”, a declarat, pentru Green Report, Alexandru Rusu, Refrigeration and Key Account Business Developer, Daikin România.
Agentul frigorific R32 are un potențial de încălzire globală (GWP) de 650, comparativ cu GWP-ul de 2088 al R410A, adică o reducere de 68%. De asemenea, produsele cu R32 pot atinge niveluri mai ridicate ale eficienței, iar R32 este un agent frigorific monocomponent, ușor de reciclat.
În funcție de tipul de echipament care folosește R32, eficiența energetică este cuprinsă între 5% și 15% față de aparatele clasice”, a explicat Alexandru Rusu.
Daikin promovează echipamentele cu eficiență crescută
Pentru anul finaciar 2016-2017, Daikin se va axa în continuare, atât în segmentul rezidențial, cât și în cel comercial, pe promovarea echipamentelor cu eficiență crescută și impact redus asupra mediului, cu acțiuni specifice dedicate tuturor categoriilor de clienți.
De exemplu, vor fi realizate evenimente dedicate pentru profesioniști, în vederea familiarizării cu noile produse și tehnologii, iar pentru clienții rezidențiali se va continua expansiunea showroom-urilor, astfel încât tot mai mulți dintre aceștia să experimenteze un climat rezidențial perfect.
Aparatele de aer condiționat trebuie să fie montate de profesioniști certificați, altfel la fiecare instalare au loc mici dezastre ecologice”, a adăugat Daniel Vasile, referinduse la scurgerile de freon care pot avea loc.
În ceea ce privește comportamentul de consum, se remarcă tendința românilor de a se orienta spre produse de calitate superioară, fiind mai atenți la economiile pe termen lung, dar cu toate acestea, ponderea produselor low-cost rămâne încă foarte ridicată.
Am observat că tot mai mulți clienți din România conștientizează faptul că un aparat de aer condiționat este o investiție pentru tot parcursul anului, nu doar pentru perioadele toride, fiind o soluție eficientă și accesibilă și pentru încălzirea casei. De asemenea, ne bucură schimbarea pe care o simțim în decizia de cumpărare a clienților rezidențiali, care încep să își programeze din timp achiziționarea sistemelor, experimentând soluțiile prezentate în showroom-urile partenerilor noștri din întreaga țară”, a completat Daniel Vasile.